В реч пред Третата национална конференция на "Да, България" лидерът на партията Христо Иванов обяви, че изборите са лош вариант, но ако няма реформи, по-добре без правителство. Иванов подчерта, че предпочита да се разберат с партньорите от ГЕРБ. "Лош вариант е търсенето на ново легитимиране на избори", предупреди лидерът на "Да, България". Противопостави се категорично на смяната на Асен Василев, когото нарече "министър Еврозона", както и на отсъствието на военния - Тодор Тагарев от следващ кабинет. Формулира и другите цели пред "Да, България" - присъединяване към ЕНП и запазване на коалицията ПП-ДБ с изработване на общ координационен орган между тях за вземане на решения. Прие критиките на вътрешната опозиция, че формацията е започнала да губи от своята демократичност и обеща промени в устава, но догодина, на отчетно-изборния форум.

"Фундаменталният въпрос е ще има ли реформи - на този въпрос очаквам днес да получим ясен отговор. Ако не - няма смисъл да има кабинет", каза за преговорите с ГЕРБ-СДС лидерът на ДБ той, които започват след няколко часа. По думите му в противен случай няма да могат да обяснят на избирателите си защо има правителство. Гаранцията е да има подписан детайлен документ с ГЕРБ, смята той.

"Ако партиите допуснат да отидат на нови предсрочни избори ще са откровено глупави", предупреди в същото време Христо Иванов.

Още снимки вижте тук >>

"Честно е да се разберем, че няма да играем с плаващи мнозинства. За да не носи отговорността с едни, а решенията да се взимат с други. Ще има ли реформи - този въпрос искаме да поставим на масата на преговорите. Ако можем да получим такъв отговор - има смисъл от кабинет", подчерта Иванов.

Подчерта, че изобщо не може да се говори за смяна на финансовия министър.

"Защото днес той не се казва Асен Василев, а мистър Еврозона. Асене, ще ти купя риза", обърна се към него Христо Иванов. "Месеци преди момента, в който очакваме благодарение на усилията на Асен Василев два прозореца да се съединят - на макроикономическите показатели и на политическата воля в Европа да ни приеме, месеци преди реализирането на тази стратегическа цел да сменяме човека, който доведе до това, граничи с трудно обяснимо политическо поведение", аргументира се Христо Иванов. И се противопостави и на смяната на министъра на отбраната.

"Каква е обосновката да сменим професор Тагарев?", попита още лидерът на ДБ, като даде да се разбере, че не желае и военният министър да бъде сменен при ротацията.

Снимка: Булфото

"На разделение ли мирише?", попита риторично лидерът на "Да, България" още в началото на речта си пред Третата национална конференция на "Да, България" с коментар, че членовете и симпатизантите на партията са силно демократични хора с ярко собствено мнение. Той не спомена Мануела Малеева и нейното вътрепартийно опозиционно движение "Девети декември", но стана ясно, че адресатът е тя заради критиката, прозвучала вчера. Малеева обвини, че ДБ се е превърнала "в нещо, което напомня пирамидална корпоративна структура". 

"Да, партията трябва да се демократизира, няма никакво съмнение в това", съгласи се с вътрешнопартийните критики Иванов. И обеща промени в устава догодина на отчетно-изборната конференция, тъй като този форум не е такъв. 

В обръщение към партньорите от ПП, ДСБ и Зелено движение, които бяха гости на форума, Иванов ги призова да останат заедно и занапред, понеже вече са си научили уроците, че така са по-силни. На първия ред седяха и Кирил Петков, Асен Василев, Атанас Атанасов и Владислав Панев - коалиционни партньори в ПП-ДБ. Гости от ГЕРБ-СДС нямаше.

Снимка: БТА

"Ние можем да кипим, да врим, да бълбукаме, но си научихме урока, че първо трябва да сме заедно, да сме силни. Научихме си урока, че трябва да можем да говорим с други хора и да градим мостове. Да се научим да не си тръгваме. Бяхме се превърнали от тия, които не правят компромиси и си тръгват. Научаваме и другия урок, че трябва да се отстоява позицията, да бъркаш, да разбираш грешката си, докато дойде бистрата вода и това може да стане, ако сме заедно, не в нашия балон", анализира пътя на коалицията Христо Иванов.

Снимка: БТА

Научили сме си уроците, няма да се откажем и трябва да сме заедно, призова той лидерите на ПП-ДБ.

Препоръчваме присъединяване към Европейската народна партия, каза още пред делегатите на конференцията Христо Иванов и се обоснова, че "това е естественият избор, ако искаме да уплътняваме нишата на център-дясното пространство", още повече, че партньорите от ДСБ са членове на същото семейство. Подкрепи предложението си с факта, че формацията е либерално-демократична. Призова членовете и симпатизантите да работят за "граждански патриотизъм" в следващите години.

Лидерът на "Да, България" предложи експертен борд от всички партии в коалицията, за да дискутират заедно решения и хареса идеята на Атанас Атанасов да изработят механизъм за общи заседания на ръководствата в коалицията ПП-ДБ.

Снимка: Булфото

И завърши с извинение, че ще си тръгне по-рано заради преговорите с ГЕРБ-СДС.

"Предварително се извинявам, че когато стане 16:00 часа, ще трябва да си тръгна, защото трябва да мислим и за държавата", обяви още Христо Иванов пред съпартийците си. Форумът продължи работата си на закрито за медиите заседание.

Преди това Христо Иванов благодари на Николай Денков и Мария Габриел, че са били начело на държавата в труден момент и изцяло се съгласи с тезите, прозвучали в приветствията на партньорите му, гости на конференцията.

Снимка: БТА

"В навечерието на преговорите отиваме към темата за промени в службите, 30 години тези хора определят дневния ред на страната", заяви в обръщението си Кирил Петков. На второ място той постави регулаторите.

"Ние имаме задачата тези т.нар. постоянни властови системи за пръв път да започнем да ги демократизираме, не ние да ги превземем, а да ги направим институции, подчерта Петков. Ако заедно постепенно правим "пукнатини" в тази система и уверим останалите общности, че това е правилно, ще е добре за всички, подчерта той. "За да може другите общности да ни слушат, трябва да разберат защо с нашата общност ще им е по-добре", обясни за коалицията съпредседателят на ПП, цитиран от БТА.

По думите му заедно с "Демократична България" трябва да си поставят реалистични задачи, защото, както никой не може да "изпари" тях и близо милион техни избиратели, така и те не могат да "изпарят" другите общности у нас.

Снимка: БТА

"Благодаря на ДБ, че тези месеци успяхме да направим промени, които през последните години са били само мечта", обърна се към партньорите си Петков.

За по-сериозно обединение в "Демократична България" и общи органи за вземане на решения се обяви в изказването си лидерът на ДСБ Атанас Атанасов.

Той подчерта, че България има нужда от своите обединени евроатлантически сили и това е обща задача. Смятам, че особено в "Демократична България" трябва да работим за по-сериозно обединение, за общи органи, които да вземат заедно решения, както и да привлечем най-младия сегмент - "Продължаваме промяната", да водим заедно България по правилния път, заяви политикът.

Той припомни, че в годините назад винаги, когато демократичните сили са били обединени, България е печелила от това, а когато са били разединени, тогава "тъмните сили са ни дърпали към азиатския деспотизъм".

Когато през 2017 г. се явихме отделно на избори, не влязохме в парламента, а 4 години държавата се управляваше от ГЕРБ и "Обединените патриоти", които прокарваха интересите на руската империя в България, каза лидерът на ДСБ. По думите му трябва да си даваме сметка за тези моменти в най-новата ни история, за да не допуснем "да потекат за пореден път руските потоци".

Снимка: БТА