БСП представи алтернативни мерки за справяне с коронавируса с три цели - грижа за хората в беда, икономически растеж и повишаване на потреблението. Предложенията бяха обявени на пресконференция от председателя на партията Корнелия Нинова.

"Искаме пълна прозрачност и откритост как се харчат парите на хората за справяне с коронавируса, каза още Нинова.

Затова левицата внася в парламента проект за решение за временна комисия за контрол на разходите на публични средства, свързани с преодоляването на последствията от разпространението на COVID-19. 

Социалистите настояват комисията да се оглавява от опозицията и да дава отчет веднъж месечно пред обществото за свършената работа.

На пъвро място БСП предлага хората, загубили работата си, необхванати от бюрата по труда или в неплатен отпуск за гледане на дете, да получат една минимална работна заплата плюс осигуровки - 725 лева на човек.

Концентрираме се върху три сектора, които трябва да издърпат растежа на икономиката - земеделие, строителство и туризъм, посочи Нинова.

На второ място левицата предлага 30 млн. лева безвъзмездна помощ за дребните земеделски производители извън всички други европейски средства за подпомагане, добави тя. Мерките за предлагане в търговските вериги не проработиха, а и затрудняват малките производители. Затова предлагаме държавен механизъм за изкупуване на тази продукция и държавата да бъде тази, която разговаря с веригите и пласира продукцията, посочи лидерът на БСП. Според нея това може да стане чрез съществуващите шест държавни борси.

Ще настояваме и внасяме предложение за държавни инвестиции във ВиК сектора, съобщи още тя.

На трето място - БСП предлага диференциране на ДДС за храни и лекарства на 9 процента. Това са наши последователни предложения, но сега това ни се струва абсолютно наложително, коментира Нинова. По думите й това ще помогне и за повишаване на потреблението и ще донесе нови приходи в хазната.

Внасяме предложение за помощ на общините - увеличаване на бюджета им с 10 процента, което представлява 400 млн. лева, съобщи Нинова.

С тези предложения ще влезем, ако бъде свикано до края на седмицата извънредно заседание на парламента, заяви Нинова.

Относно мерките в туризма, оповестени след днешния Коалиционен съвет, лидерът на БСП коментира, че някои са звучали приемливо и се припокриват с тези на левицата.

КПП трябва да се махнат, те показаха своята неефективност. Хората трябва по-скоро да бъдат пуснати да отидат на работа, смята още тя.

В отговор на въпрос Нинова коментира, че чакат да отпадне забраната за събиране на хора на едно място, за да стартират отново отчетно-изборната кампания в БСП.