Въпросният разговор, който вчера бе слушан в съдебната зала, е между един от основните свидетели на прокуратурата по делото срещу групата за поръчкови убийства "Килърите" - Боян Джамалов, и шефа на Отдел “Контратероризъм” в ГДБОП Валентин Цоновски, пишат "Стандарт" и "24 часа".

Джамалов информира Цоновски за връзката между “Килърите” и сръбския мафиот.
“Лично видях колата на Младен Червеняков пред къщата на Сретен Йосич ден преди да го арестуват. Знам, че беше там предния ден, но се напил вечерта и затова останал”, казва в разговора Джамалов, цитиран от "Стандарт". По думите му Червеняков и лидерът на младежкото БСП били двете основни фигури във взаимоотношенията на социалистите с Йосич.

За Кирил Добрев пък свидетелят твърди, че Сретен държал много на връзката с него, защото "младото БСП са негови", цитира думите му "24 часа". Именно чрез Добрев сърбинът наливал пари в партийната структура. Джамалов твърди, че Червеняков често отскачал до Сърбия, понякога водел и сина си.

Според записа Пешо Сумиста също обяснявал колко е важно да е в приятелски отношения с младите в БСП. Името на Йосич се споменава в записания разговор като човекът, който стои зад основния организатор на Килърите - Пешо Сумиста.
“Пешо ми каза (Петър Стоянов - Сумиста), че е важно да си добре с младите на БСП, с младежката им организация”, споделя свидетелят пред Цоновски.

Соцдепутатът Кирил Добрев нарече "политическа поръчка" изплуването на името му по делото "Килърите".
"С тази технология на властта няма да се занимавам. С гадни похвати - също. Те са прерогатив на други хора, да си ги използват, да си пускат незаконни СРС-та.
Радвам се, че участието ми в политическия живот на страната ги плаши. Това не се случва за първи път, няма да е и за последен", коментира пък Младен Чевеняков. Нито съм го виждал този човек, нито съм го чувал, нито съм подозирал за съществуването му до момента, в който прочетох в медиите, добави той.

Подсъдими по делото са Петър Стоянов - Сумиста, Васил Костов - Кеца, Янко Попов - Туцо, Райчо Стойнев, Георги Вълев и Петър Атмаджов. Те са обвинени в три поръчкови убийства, извършени в София, Велико Търново и Шумен, побоища, палежи, лихварство.
От СРС-то стават ясни детайли от подготовката на екзекуциите, както и организацията на бандата. В записа Джамалов разказва, че 60 хил. лв. от заплащането за убийството на бизнесмена Румен Рачев и адвоката Петър Лупов били предадени на Стоянов в х-л "Марица" в Пловдив.

Джамалов твърди, че връзката между Сретен и Стоянов направила Силвия Панагонова, вдовица на убития през 2003 г. Милчо Бонев - Бай Миле. После свидетелят си спомня, че на сватбата на Пешо Сумиста е бил и Сретен Йосич, двамата се прегръщали и целували.

Пуснатият в съдебната зала разговор е доста разпокъсан, свидетелят отговаря на различни въпроси на антимафиота. Джамалов разказва за автомобил, използван при едно от убийствата, взет от столичния кв. "Младост", а после зарязан отново там с ключове върху гумата. В друга част от разговора става ясно, че тарторът на "Килърите" е държал 700 хил. лв. в касетка в обрания трезор на столичния бул. "Е. Георгиев".