БСП смятат предложението на ГЕРБ и ДПС за промени в Конституцията за половинчато и предлагат темата за приватизацията да се разшири с масовата приватизация, и да се добавят концесиите и групировките от прехода. Това каза на пресконференция лидерът на партията Корнелия Нинова.

Според нея, това са трите водещи характеристики на прехода.

"Ще ги подкрепя, ако седнат да разговарят с нас по всички теми на прехода, иначе не", заяви Нинова. Нямам против да се разследва приватизацията, добави тя.

Какво стана с боновите книжки, кой приватизационни фондове купиха предприятия, получават ли хората дивиденти от тези книжки. Кой се облагодетелства от тях. Кой раздаде националните богатства и природните ресурси на концесии, кой ги владее днес, какви такси плаща и плаща ли народът по-висока цена заради тези концесии?, пита Нинова.

Няма да скъсаме с прехода, народе, докато начело на политическото ръководство на държавата стоят членове на групировките на прехода, изтъкна Нинова, цитирана от БТА.

Нинова настоява този въпрос да се отвори и да приключи: "Мутрите на прехода вън от политическото ръководство на държавата".

В събота бяхме насрочили организационен пленум, днес включихме и темата "промени в Конституцията". Ще ви кажем, когато Националният съвет на БСП се произнесе, посочи Нинова.

Социалистите искат изслушване на министъра на икономиката Емил Караниколов - дългогодишен шеф на Агенцията за приватизация, който да докладва колко сделки са направени и кой не си е изпълнил приватизационния договор. Ще настояват също главният прокурор да бъде изслушан в правната комисия колко проверки са правени в годините за приватизация, колко производства са образувани и колко започнати производства не могат да бъдат завършени поради изтичане на давност.

Във връзка с личното й участие в приватизацията, изтъквано често от ГЕРБ, Корнелия Нинова коментира, че приватизацията на "Техноимпекс" е проверявана няколко пъти и няма нищо против да се направи още една проверка.

Но "Булгартабак" не е проверявано нито веднъж, както и 33 процента от ЕРП-тата, които продаде Борисов, каза тя.

Нинова добави, че не е проверявано и това, което е продал Борисов като кмет на София.

Аз съм насреща за четвърта проверка, да се готвят тези, които ще им е за пръв път, заяви тя.

Нинова: Борисов, кои депутати са земесени в наркотрафик? >>

Лидерът на БСП прикани премиерът Бойко Борисов да каже кого е имал предвид, като е обявил, че в парламента има наркотрафиканти. Освен това Нинова настоя за незабавна оставка на вътрешния министър Валентин Радев след разкритията във филма на Елена Йончева "Граница".


АНКЕТА: Одобрявате ли да се рови в приватизацията?