Министърът на икономиката Корнелия Нинова и работодателите предлагат цените на газа да бъдат замразени на настоящата им стойност, докато доставките бъдат възстановени. Това обяви вицепремиерът Нинова на брифинг след среща с работодателските организации.

"Предлагаме до възстановяване на доставките - да се сложи таван или да се замразят цените на газа такива, каквито са, а оскъпяването, което ще дойде от алтернативните доставки да се поеме от държавата", отбеляза Нинова.

Министърът на икономиката сподели, че работодателските организации искат да бъдат възстановени преговорите с "Газпром", за да могат да започнат доставките на газ.

По думите на Нинова предложенията са в полза на българската икономика, както и на запазването на работните места.

"От това, което се случва със спирането на доставките на газ, сме притеснени. Целта на нашата среща и решения, които предлагаме, е да спасим българската национална икономика и индустрия, да запазим работните места на хората, да им осигурим прилични доходи и да предприемем мерки, които да не помпат инфлацията, а обратното - да я намаляват", посочи вицепремиерът.

Друго предложение е спешно да се приеме закон, с който се налага допълнително облагане върху свърхпечалбите на енергийните дружества, както и да се продължат компенсациите за ток за бизнеса, докато се решат дългосрочно проблемите с нови договори - двустранни, дългосрочни, каза още Нинова.

Министърът обяви, че парламентарната група на БСП ще предложи на извънредното заседание в петък да се приеме решение за замразяване цената на газа.

"Ако за ГЕРБ е най-важно в момента да изнася оръжие, то за нас най-важно е българската икономика, индустрия, спасяване на работни места и доходи и овладяване на инфлацията", заяви Нинова.

От своя страна председателят на Българската стопанска камара Добри Митрев припомни, че до края на март правителството е поело ангажимент за създаване на работна група с представители на работодателите, КЕВР, Министерството на енергетиката, за да се работи за търсене на устойчив механизъм за дългосрочни договори, поносима и прогнозируема цена на електрическата енергия.

"Никой не ни покани да вземем участие, не знаем съществува ли такава работна група, а тогава това беше условието да се съгласим за компенсацията за високата цена на електрическата енергия да бъде до 30-и този месец", обясни Митрев.

"Безспорно цената на енергоресурсите е ключова не само за конкурентоспособността на предприятията, но и за доходите на хората. Затова на днешната среща обсъждахме цените на газа и електроенергията. По-лесният проблем за решаване безспорно е цената на тока. Нашата енергетика генерира такива свръхпечалби, че само с част от тях могат да бъдат компенсирани всички потребители на свободния пазар", заяви и председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

Той коментира още, че България няма алтернатива на руските доставки на газ и затова трябва да се направи всичко възможно за подновяване на доставките.

Европа ще потребява дълго време още руски газ и ако това е така, по-добре да се купува от производителя, отколкото през посредници с 30-40 % по-скъпо. Дали това ще стане чрез общо договаряне от ЕК с "Газпром", или ще стане, както останалите държави продължават да купуват газ - това са варианти, които управляващите да си изберат", подчерта Велев и допълни, че работодателите настояват "да не се плащат грешни пари, които изтичат от българското общество".

"Ние няма да платим разликата на комисионерите и това трябва да е ясно на българската държава", категоричен беше Велев.

Председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Кирил Домусчиев пък съобщи, че някои предприятия вече отказват поръчки за май, защото не е ясна ситуацията с газа.

"Мерките, които предложихме, са мерки за спиране на инфлацията. Няма как при растящи цени на енергия и газ - да очакваме, че ще има запазване на работни места, да очакваме, че няма да има двуцифрена инфлация през останалите месеци на годината и няма как това да не се отрази на обществото", заяви Домусчиев.

По думите му, "ако наистина искаме да запазим държавата си, трябва спешно да вземе мерки", а не да се стига до протести. Той призова управлението да се проведат разговори.

Основните потребители на природен газ са дружествата от секторите "Химия" и "Енергетика", чието общо потребление възлиза на 1 633 млн. кубически метра, показват данни на Министерството на икономиката и индустрията, разпространени сред медиите.

Структурата на потребление на природен газ по отрасли е: енергетика - 39,27 на сто, химия - 37,9 на сто, металургия - 5,04 на сто, строителство - 1,64 на сто, стъкло и порцелан - 8,11 на сто и други - 8,04 на сто. В засегнатите сектори от спирането на природен газ оперират 25 241 предприятия. По данни за 2018 г. делът на добавената стойност, създадена от засегнатите предприятия, е 17 на сто от общия за страната и е на стойност 11 195 701 млн. лева. Те са произвели продукция на стойност 41 447 967 млн. лева, което е 23 на сто от общо произведената продукция в страната. В засегнатите сектори работят 246 909 души или 11 на сто от заетите в България, съобщиха от Министерството на икономиката.