Зам.-председателят на БСП Атанас Зафиров заяви, че партията може да подкрепи кабинет без политически лидери и без премиер Бойко Борисов, стига формулата му да отговаря на вижданията на социалистите. Той потвърди, че става въпрос за технически кабинет.

"Ако партията ни подкрепя такъв кабинет, трябва да има лостове за влияние, за въздействие върху политиките, които провежда. Дълбоко съм убеден, че правителството трябва да бъде подкрепяно по възможност от всички политически сили. Нови избори рискуват тотална делегитимация на българския парламент и раждане на истински политически чудовища. На тези избори това само беше загатнато", коментира Зафиров в студиото на Нова телевизия

И допълни, че няма да застанат зад правителство с мандат на ГЕРБ: "Няма как да подкрепим кабинет с премиер Борисов", каза социалистът.

Оставката на Корнелия Нинова е реален акт на поемане на отговорност за изключително слабите резултати на партията, коментира още той.

"Смятам, че това е нормалното поведение на политически лидер на партия, която е загубила изборите", каза Зафиров. И допълни, че не е коментирано дали Нинова пак ще се кандидатира за поста .

"Не сме коментирали това на вчерашното заседание на Изпълнителното бюро, което не беше леко на фона на резултатите. Смятам, че оставката ѝ е искрена", каза Зафиров.

"Така или иначе, мандатът на Нинова изтича след няколко месеца. Нормалната процедура, разписана в устава, е при доброволно подадена оставка да се избира някой от заместниците, който да довърши мандата. Аз лично до края му ще продължа да участвам в работата на това ръководство", заяви Зафиров, който няма намерение да подава оставка до избора на ново партийно ръководство.

"Не само ние губим гласове. Но при нас тези процеси са по-видими, повтарят се, което показва тенденция", коментира Зафиров.

Относно призивите за незабавно свикване на Конгрес на партията, политикът заяви, че се надява на Националния съвет да се получи смислена дискусия по въпроса.

Запитан дали Крум Зарков може да оглави партията, или пък отново Сергей Станишев, Зафиров каза, че последните няколко кампании не ги е виждал в действие.

"Кой как ще се връща, си е негов проблем. Убеден съм, че следващото ръководство на партията, дори и временното, трябва да подаде ръка на всички, които са обидени, засегнати, пренебрегнати, загубили участие в активния живот на партията", каза Зафиров.

Според него има кръгове, които отслабвали нарочно БСП, за да я овладеят.

"Ако някой си представя, че БСП е отслабена и ще е лесна плячка - това няма да бъде допуснато. Има кръгове и среди, които се опитват да овладеят БСП, да я направят послушна", каза Зафиров.