Членове на младежката организация на БСП спуснаха транспаранти по фасадата на централата на партията на ул. "Позитано" 20 в София.

На единия от плакатите бе написано "Промяна", а на другия "Оставка". Причината за акцията са слабите изборни резултати, които левицата регистрира на поредни парламентарни избори. 

Според публикуваните от Централната избирателна комисия резултати при 93,53% обработени протоколи БСП е пета политическа сила, като получава едва 7.12 процента от гласовете на избирателите. 

На заседание на младежката организация е взето решение да бъде поискана оставката на Корнелия Нинова и да бъде свикан Националния съвет на БСП, който да подготви Конгрес и избор на нов лидер. Габриел Вълков, председател на младежката организация, заяви, че изборните резултати са катастрофа, след като от 2017 година от 900 000 гласоподаватели партията се е сринала до сегашните малко над 140 000 гласа (7.12 процента).

"Отговорността винаги се поема от председателя, така е по света, така трябва да бъде и в България. Вече дори видяхме, че председателите на други партии подадоха оставка. Надяваме се, че и Корнелия Нинова ще последва този пример и ще си подаде оставката след тази катастрофа за БСП", заяви Вълков.

Председателят на Младежкото обединение на БСП-София Евгени Филипов каза, че БСП се нуждае от промяна не само в лидерството, а и в цялостния облик на партията. Имаме нужда от нови личности, авторитети, интелектуалци доказани професионалисти, защото досега ни се предлагаха председатели на Младежкото СДС в листите, коментира той.

 

Снощи председателят на "БСП за България" Корнелия Нинова заяви, че в партията са притеснени от ниската избирателна активност, но ще коментират ситуацията след излизането на окончателните официални резултати от ЦИК.

Нинова не коментира дали ще подаде оставка.