Инфарктно протече 50-ят конгрес юбилеен конгрес на БСП, който от вчера избира нов Национален съвет на партията. Гласуването за неговите 187 членове започна едва към 23 часа снощи и продължи до малките часове на нощта. Резултатът е, че лидерът Корнелия Нинова успя да надвие вътрешната опозиция и да си осигури повече подкрепа от свои поддръжници в органа, който взема най-важните партийни решения. 

Днес по обяд бюлетините бяха преброени. В тайния избор късно снощи са участвали 902-ма делегати от вписаните в списъците 976 души, съобщи председателят на комисията по избора Румяна Сидерова. Тя обясни, че, за да бъде избран кандидат, е необходимо той да е получил 452 гласа. С най-много гласове е Крум Зарков - 487, и това е единственият избран по правилата, уточни тя.

След него се нареждат Янаки Стоилов, Георги Свиленски, Румен Гечев, Александър Симов, Кристиан Вигенин, Борислав Гуцанов, Атанас Зафиров, Вяра Емилова, Костадин Паскалев, Борис Цветков, Радослав Гайдарски и Румен Овчаров.

В Националния съвет е избран Кирил Добрев, който беше съперник на Нинова за лидерския пост и загуби, евродепутатът Петър Витанов, председателят на столичната организация на БСП Калоян Паргов, кметът на Перник Станислав Владимиров, Деница Златева, както и много от настоящите депутати. Сред тях са Георги Гьоков, Иван Ченчев, Драгомир Стойнев, Стоян Мирчев, Димитър Данчев, Манол Генов, Филип Попов, Таско Ерменков, Георги Търновалийски, Христо Проданов, Весела Лечева, Тодор Байчев, Милко Недялков, Кристина Сидорова, Васил Антонов и Антон Кутев.

Георги Гергов влиза като делегиран представител на пловдивските социалисти. Сред новите лица е рали шампионът Крум Дончев. 

Вчера самоотвод от пленума си направи бившият лидер Михаил Миков.

Знакови лица за партията обаче остават извън съвета. Сред тях са президентът на ПЕС Сергей Станишев, Валери Жаблянов, Ангел Найденов, Георги Пирински, Юрий Асланов, Красимир Янков, Атанас Мерджанов, Велислава Дърева, Георги Божинов, Димитър Дъбов и др. По време на първия си 4-годишен мандат Нинова няколко пъти заяви, че не може да работи с този състав на Националния съвет, особено след като бе бламира в решението да извади Станишев от листата за евроизборите.

Снимка: БТА

За избрани от общата листа се считат първите 113 при подредбата по висшегласие при проведения таен избор и първите 37 кандидати, избрани от младежката листа. На 113-то място с равен брой гласове бяха класирани трима кандидати, това доведе до предложението за увеличаване на състава на Националния съвет от 185 на 187 души.

 Младежите социалисти бяха с отделна листа - 114 души се бориха за 37 места квотата в Националния съвет. От тях влизат евродепутатката Цветелина Пенкова, бившият евродепутат Момчил Неков и дъщерята на Румен Овчаров - Теодора. Под чертата като резерва остава дъщерята на Георги Пирински - Ана.

Снимка: БТА

Междувременно юбилейният конгрес на БСП прие резолюция "Социализъм 21-ви век" за нова програма на БСП в съвременните условия, предаде БТА.

Конгресът възлага на новоизбрания Национален съвет да организира провеждане на общопартийна дискусия "Социализъм 21-ви век" за подготовка на нова програма на БСП. Предвижда се програмата да бъде приета на общопартиен референдум.

В резолюцията се отчита, че светът навлиза в масивна криза, с огромна разрушителна сила, която заплашва устоите на общественото развитие. През последните 30 години в България израснаха няколко поколения, за които социализмът е тъждествен с тоталитаризма и несъвместим със свободата и демокрацията. Цели поколения не познават миналото и понеже не го познават - го отричат, пише в документа.

Нужно ни е ново начало, рестарт на идейната дискусия за социализма, която да приобщи към себе си нови и активни поколения, да се издигне до нивото на широко обществено движение. Нужна ни е нова програма, която да даде отговор не на въпроса каква партия сме и каква искаме да бъдем, а каква е идеята за бъдещето, което партията подкрепя, се посочва още в резолюцията на БСП.

Делегатите утвърдиха и резолюция срещу проявите и настъплението на неофашизма и неонацизма в Европа, както и политическа декларация за приоритетите на политиката на БСП. В политическата декларация се казва, че България се нуждае от промяна днес и сега. Изразява се увереност, че БСП ще преодолее вътрешните и внесени отвън разделения и ще изиграе историческата си роля в днешния ден - да бъде носител на промяната. Пътят е единение на БСП, на левите, центриските, патриотични и екологични формации, на огромната гражданска и социална енергия в широк фронт за промяна, смятат социалистите.

В декларацията се посочва още, че БСП е истинска, автентична, родолюбива левица, опираща се на 130-годишна традиция и нейни естествени стратегически приоритети са първо възстановяването на демокрацията и доверието в институциите и второ на нормалните икономически отношения и възможности за всеки.

В края на гласуването Румен Овчаров благодари на членовете на комисията по политическите документи на конгреса. И отбеляза, че са показали, че в БСП тогава, когато има разум, обща цел, разбиране за интересите на партията и обществото, могат да се намерят разумните и верните решения. Знам, трудно ще заровим тези дълбоки синори, които издълбахме помежду си, но със съзнанието за задачите, които имаме да решим, отговорността, която ни е възложена, като единствена алтернатива за развитието на България, съм сигурен, че може успешно да решим този въпрос, добави Овчаров.

Снимка: БТА