Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев след среща с мениджмънта на „ВМЗ” и на „Кинтекс”, предаде „Фокус”. Днес от „Кинтекс” ще бъде преведена сумата от 500 000 лева за ВМЗ – Сопот, които ще бъдат по сметките на работещите в предприятието утре, каза Добрев.

В четвъртък ще бъде преведен втори аванс от 500 000 лева от „Кинтекс” на ВМЗ – Сопот, средствата хората ще получат по своите сметки в петък, така че преди празниците работниците ще получат голяма част от своите пари, каза Добрев.

Имаме уверение от останалия кандидат за приватизация на ВМЗ – Сопот, че ще подаде оферта в най-кратките възможни срокове. Така, ако той бъде класиран от Агенцията по приватизация и се сключи приватизационен договор, да поеме задълженията към работниците, каза още министърът.
На 5 ноември стана ясно, че само "Емко" ЕООД има шансове да купи ВМЗ-Сопот.  Двама от тримата участници, подали документация в Агенцията по приватизация, не отговарят на условията на стратегията за раздържавяване на дружеството и отпаднаха от по-нататъшно участие.

„Още юни месец имахме проблеми с плащането на заплатите към работниците на ВМЗ – Сопот. Тогава уредихме сделка между „Кинтекс” и ВМЗ – Сопот, с която преведохме повече от 5 млн. лева на завода, които да осигурят заплатите до края на ноември с идеята, че до 30 ноември трябва да приключи процедурата за приватизация в дружеството”, обясни Добрев.
„На 30 ноември Агенцията по приватизация не успя да приключи процедурата – не е вината на АП, просто единственият кандидат, който остана след предварителната селекция, поиска удължаване на срока за подаване на офертата. Това предизвика събитията от последната една седмица. Надяваме се, че с днешните действия ситуацията е разрешена”, обясни министърът.

"Всички си даваме сметка, че положението във ВМЗ Сопот е критично", каза пък шефът на КНСБ Пламен Димитров. "Още днес синдикалните представители на работещите в дружеството, след като видят, че парите са влезли в завода, да съберат Обединения стачен комитет и най-вероятно временно ще се преустановят ефективните стачни действия", каза още президентът на КНСБ.

Работниците от ВМЗ-Сопот от седмица протестират пред централата на завода с искане да им бъдат изплатени заплатите от септември насам. Ръководството търси авансови плащания от клиенти, за да изплати заплати. Протестиращите заявиха, че за последните два месеца са получили само по 60 лева.
Как можем да оцелеем с 60 лева, при положение че имаме 80 лева ток, оплакаха се те.