Това каза по време на блиц-контрола в НС премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос на независимия депутат Велизар Енчев, цитиран от „Фокус“.

Борисов подчерта, че никога не сме имали политика срещу или в интерес на друга държава, а България е незаобиколим фактор на Балканите.

Премиерът отново представи идеята си за изграждане на газов хъб във Варна, който да събира газ от различни източници - вътрешни и външни. Борисов обяви още, че за целта се подменят компресорните си станции и имаме възможност, когато е необходимо да си увеличим капацитета на тръбите.

От няколко дни руски и български медии отново заговориха за "Южен поток", за който властите и на Русия и България отричат.

Ще поискам в парламента да ме подкрепите да инвестираме в газопреносната мрежа и България да си взема своите такси. За газовия разпределител има интерес на световни компании да участват, допълни той.

"Надявам се истински южният газов коридор от Туркменистан и съответно руски газ през Черно море. При руския газ обаче има голям проблем. През турската част на Черно море няма да получат разрешение да преминат", каза още той.

Според премиера по отношение на газовия хъб има много напредък, но не иска да коментира повече, защото сме обърнали нещата заедно с ЕК и когато станем готови, ще предложим на заинтересованите страни този проект. Лично съм оптимист за него, посочи още Борисов.

Според експерти обаче изграждането на газов хъб не може да има развитие, поне в близко бъдеще. Газопроводът ТАНАП, който трябва да доведе азерски газ минава през кюрдски територии, където цари несигурност. Подобно е и положението с газа от Туркменистан, който трябва да мине под Каспийско море, където също има спорни територии. При сегашната геополитическа обстановка не можело да се говори и за газ от Иран. Други големи находища освен руските нямало.

Премиерът отново повтори идеята си тръбопроводът на българска територия да е изцяло български и нашата държава да си събира таксите. Той припомни, че такава е била идеята и за "Турски поток".

Ако Русия докара газ на границата ни, ще го купуваме и после ще го продаваме в Европа, каза Бойко Борисов.