Бойко Борисов току-що обяви на извънреден брифинг кой ще е кандидат-премиерът, издигнат от партия ГЕРБ. Това е Даниел Митов, чието име най-активно се спрягаше за поста в последните дни. "Кабинетът ще го кажем, когато получим мандат", добави той. 

За председател на Народното събрание Борисов предложи Цвета Караянчева. Председател на парламентарната група ГЕРБ/СДС ще е Десислава Атанасова, заместници - Румен Христов /СДС/, Александър Ненков и Тома Биков от ГЕРБ, а Евгения Алексеева ще е секретар на групата.

"Взех решение да се оттегля от двете места в парламента, за които ме избраха, за да им завра чекмеджета, лъжи, компромати в задния двор. Щели да правят комисия! Народът направи комисия. Народът постави мен и ГЕРБ на първо място", каза още премиерът. "Ще се дръпна като премиер и депутат, да видим дали ще забравят Бойко Борисов. Влади Горанов ще стои в централата с мен", каза заяви лидерът на ГЕРБ и призова съпартийците си да са "много отговорни".

"Българският народ показа голяма мъдрост. Слави Трифонов безспорно е най-успелият в шоубизнеса, но дойде на друга сцена, тук трябват смели и бързи решения... Поздравявам Слави Трифонов - мислех си, че няма друг освен нас, който да бие БСП. Желая му здраве. Желая здраве и на Деси Радева, за която днеска ми докладваха", каза още Борисов в пряко включване в социалните мрежи. 

В него той обяви и още една новина - че България скоро ще изтегли контингента си от Афганистан.

"Много скоро народът ще разбере какво си е пожелал и затова ще бъда до вас, с вас и ще нося отговорност", заключи Борисов.

  Кой е Даниел Митов?

Даниел Митов е роден на 4 декември 1977 г. в София. През 2002 г. завършва "Политология" в СУ "Св.Кл.Охридски". През периода 2001 - 2002 г. специализира "Политически умения" в Центъра за продължаващо обучение на Нов Български университет.

От 2006 г. до 2010 г. е изпълнителен директор на фондация "Демокрация". През 2010 г. заминава в мисията на Националния демократически институт (НДИ) на САЩ в Ирак, където е програмен мениджър на Програмата за развитие и подпомагане на политическите партии. През 2012 г. се завръща в България, но скоро след това е назначен за постоянен представител на НДИ в Брюксел. Като представител на НДИ, работи и в Либия, Конго, Украйна, Йемен, Тунис и др.

От 21 юли 2007 г. до 26 ноември 2011 г. е заместник-председател на партия Демократи за силна България /ДСБ/. На 9 април 2012 г. напуска ДСБ и се присъединява към партия "Движение България на гражданите" (1 юли 2012).

От 6 август 2014 г. е външен министър в служебното правителство на Георги Близнашки, назначено от президента Росен Плевнелиев. От 7 ноември 2014 година остава външен министър и правителството на Бойко Борисов /27 януари 2017 г./. От 2010 г. работи като официален представител на Националния демократически институт на САЩ в Ирак, където е бил програмен мениджър на Програмата за развитие и подпомагане на политическите партии, а от 2013 г. е назначен за постоянен представител на организацията в Брюксел, Белгия.

Отскоро е член на партия ГЕРБ, избран за народен представител в 45-то народно събрание.