Това заяви премиерът Бойко Борисов днес в съвместното предаване на Дарик радио и БНТ, като подчерта, че усилията на правителството са насочени към това нито един от проектите за изграждане на пътната мрежа да не бъде спиран и замразяван.

"Гърците си направиха магистралата, питам защо до момента нашата не е проектирана - говорим за „Струма", която извежда товарите от солунското пристанище на пристанището в Лом - изключително жизненоважно и за двете държави, бизнес за милиарди", каза още Борисов, като посочи, че тази магистрала стига до "Дунав мост" 2.
„За радост той се строи активно благодарение на това, че спасих парите", добави министър-председателят.
По думите му - между  България и Румъния е единствената територия по река Дунав, на която има само един мост.

„Геостратегически за България изграждането на магистралите е милиарди евро след това. Но това са и спасени животи, защото тези катастрофи и тези тесни шосета са просто да не тръгва човек на път, особено когато е интензивно движението. Затова ние атакуваме едновременно магистрала „Люлин", "Тракия", проектираме „Струма", като в Кресненското дефиле ще бъде изключително скъпо - ще отиде поне милиард евро, то затова не е пипано. Но докато стане то, ние ще атакуваме частта до Дупница, Сандански, Петрич, там, където е по-равно", поясни Борисов.

"За „Хемус" дори не се издумваше дума в Европейската комисия, защото тя не е в основните транспортни коридори. За първи път сега, преди 15-20 дни, Плевнелиев, Дончев ги пратих в Брюксел, убеждаваха европейските чиновници, за радост имаме много добър приятел в лицето на еврокомисаря Хаан (еврокомисарят по регионалната политика Йоханес Хаан - б.р.) и те казаха: окей, вие така или иначе по всички програми няма да усвоите парите, така че дайте да видим проекти за „Хемус". Така че първата светлина в тунела за "Хемус" я има. Ако това правителство беше по времето на излишъците, аз щях да залея с асфалт тази държава и въпреки всичко ще го направя", добави премиерът

Той изтъкна, че шефът на Световната банка Робърт Зелик, който преди дни беше на посещение в България, е заявил, че към правителството има доверие, тъй като се вижда политическа воля.
"Какво липсва – липсва административен капацитет и то не защото са глупави българите, а защото тези, които имат тези качества, отдавна заминаваха в чужбина, и по разни банки да работят, където заплатите са в пъти по-големи. Ако всичките тези хора са държавни чиновници, този административен капацитет ще е много по-висок", каза Борисов и изтъкна, че една от най-големите заслуги на кабинета е, че не се е изкушил като всички останали да вдигне ДДС.

Той не подмина и актуалната тема за здравеопазването и реформите в болниците, а заканите на лекарите за протести през септември коментира така: „Разчитам на докторите, като най-интелигентните, ако искат да стачкуват - да стачкуват, ако искат да ни свалят - да ни свалят. Ще се върнат Станишев, Доган, да им е честито".
Вчера след среща на премиера с председателя на Българския лекарски съюз стана ясно, че парите на болниците за август ще бъдат изплатени, така че засега няма да се налага някои от тях да спират работа или да приемат само по спешност. Борисов обаче беше категоричен, че който не си плаща здравните вноски, не може да очаква адекватно лечение, и изтъкна, че 1,7 млн. българи не са здравно осигурени.


"Президент трябваше да стана 2005 година, защото тогава нито имах партия, нито имах такава отговорност. Дори на първия тур да беше малко в полза на сегашния президент, на втория щях да го бия. Сметнах, че е по-добре той да си остане президент, имаме си опитен президент, който се старае много, ако някой път чисто политически не се опитва да ни критикува, аз мисля, че той прекрасно се справя с работата си. Ако работим добре и зимата мине нормално, бъдещия президент ще бъде излъчен от ГЕРБ", е убеден Борисов”, заяви още Борисов.