Вчера Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) публикува декларациите за имущественото състояние на депутатите от 44-то, 45-то и 46-то Народно събрание. 40 депутати са подали декларации със закъснение, а 10 от народните представители изобщо не са декларирали имущество, съобщаво Нова тв.

Сред неподалите документи е лидерът на "Има такъв народ" Станислав Трифонов, който беше за кратко депутат в 45-ото Народно събрание.

Финална декларация не е подал и бившият премиер Бойко Борисов.

Закъснелите и неподалите имуществена декларация депутати подлежат на административна санкция. Според закона глобата е между 1000 и 3000 лв.

Новите депутатите имат срок за подаване на декларациите за имуществото и интересите си. Той започна да тече от момента на полагането на клетвата и ще продължи до 4 януари 2022 година.

По закон депутатите се длъжни да подават декларации за имотното си състояние при встъпване в длъжност и при напускане на парламента.

Някои народни представители пък са на мнение, че обхватът в съдържанието на декларацията трябва да се разшири. "Така е редно - хората от държавната власт трябва да са публични и прозрачни. Аз подавам, откакто съм общински съветник. Там например описвам и сключени сделки - защо и за депутатите да не стане така?!", попита Владислав Панев от "Демократична България".

Пълният списък с имотното състояние на народните представители е публичен на сайта на Антикорупционната комисия.