Министър-председателят Бойко Борисов изрази пълната си подкрепа за амбицията на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш Европейският съюз да стане лидер в постигането на климатично неутрални нива на вредните емисии до 2050 година. В телефонен разговор между двамата, проведен по искане на генералния секретар, той благодари на премиера за личната му ангажираност с въпросите по опазването на околната среда и за отстояването на ангажиментите по Парижкото споразумение по климата от страна на българското правителство, съобщиха от пресслужбата на правителството.

През септември 2018 година Бойко Борисов разговаря с Антонио Гутериш в Ню Йорк

Снимка: Министерски съвет

Гутериш отправи покана към Борисов да вземе участие в организираната от него Среща на върха по климата, която ще се състои в рамките на министерската седмица в контекста на откриването на 74-та сесия на ОС на ООН. Целта на форума е да се даде нов тласък и да се засили изпълнението на ангажиментите, поети по силата на Парижкото споразумение по климата с цел спиране на увеличаването на количеството вредни емисии в атмосферата и достигане на климатично неутрални нива на вредните емисии.

Генералният секретар на ООН изрази надежда, че в рамките на предстоящия форум в Ню Йорк българският премиер ще сподели управленския си опит по отношение на приоритетите в областта на климата и опазването на околната среда.

Бойко Борисов отбеляза, че ще изрази подкрепа за инициативата на генералния секретар на ООН по време на предстоящия през тази седмица Европейски съвет.

"Като страна по Парижкото споразумение и държава-членка на ЕС, България стои зад поетите ангажименти на национално и на европейско ниво", подчерта той.

И изтъкна, че страната ни преизпълнява ангажимента си за повишаване на дела на използването на енергия от възобновяеми източници, като достигна дял от 18,8 %, с което заема водещо място в ЕС.

"Климатичните промени не са абстракция, а факт", каза още премиерът и добави, че това е най-голямото предизвикателство пред света сега и за в бъдеще. Той беше категоричен, че е от жизнено важно значение да продължат усилията за опазване на околната среда.

"Държим на чистата природа", увери в края на телефонния разговор Бойко Борисов, подчертаха от пресслужбата на Министерски съвет.