Премиерът Бойко Борисов написа гневен коментар в профила си във Фейсбук, след като политически анализатор го обвини в "груба манипулация" във връзка с данните за броя на българите, завърнали се от чужбина. 

Вчера сутринта министър-председателят обяви, че през последните години чувствително расте броят на българите, които се завръщат в родината - около 4 пъти за периода 2012 г. - 2018 г., като публикува таблица с данните за 2012 г., 2015 и 2018 г. 

"Продължаваме с усилията за подобряване на условията на живот, да имаме по-високи доходи, по-добра инфраструктура, по-добра бизнес среда. Всеки един българин е важен за страната ни! Вярвам, че сме на прав път и положителната тенденция все повече българи да се завръщат в родината ще продължи", заяви Борисов.

Тази сутрин политическият анализатор Николай Драганов публикува свое мнение, че "за съжаление на премиера подобно твърдение и поднасяне на данните съдържа най-малкото "голяма грешка", макар да е по-редно да се нарече груба манипулация".

Това предизвика гневната реакция на Борисов, който написа във Фейсбук: 

"Факт е, че според данните на НСИ - Национален статистически институт броят на българите, завърнали се от чужбина, расте около четири пъти. Вярно е, че все още има много българи, които заминават, но пък има и много, които се прибират у дома. Докато преди посоката беше само една, сега немалък брой хора отиват да научат нещо ново, да се доусъвършенстват и се връщат в България. За да бъде страната ни по –добро място за живот, работя за запазване на кохезионната политика, за привличане на нови инвеститори, за енергийна диверсификация, за повишаване на доходите, за развитие на инфраструктурата и т.н.

Предстои важна работна седмица и ще продължа да правя всичко възможно за развитието на страната, за да може посоката на хората да е само една и тя да е към България. В заключение, когато аз съобщавам добра новина, опонентите ми и анализаторите Николай Драганов се надпреварват да обясняват как „това не е вярно, не било точно така“. Частната медия bTV е излъчила репортаж, ползвайки същите данни, докато аз съм бил в самолета на връщане от Брюксел. Лъжем ли bTV, аз и НСИ - Национален статистически институт? Приемам критика, но не и лъжата".