"Каквото сме обещали, си го изпълняваме" - това бяха лаконичните думи на премиера Бойко Борисов в началото на заседанието на Министерски съвет днес.

Поводът за думите е новината, която Борисов лично съобщи, че правителството отпуска допълнителни средства в размер на 1 620 000 лв. на Българската православна църква за изграждане на пречиствателната станция за Рилския манастир. След което премиерът предложи на министрите да гласуват за точката.

"В петък трябва да започнем да работим по свлачището при Рилския манастир. Осигурено е съответното финансиране и имаме одобрение", добави Борисов.

Кабинетът одобри и 15 млн. лв. по бюджета на Столичната община за доставка, реновиране и модернизация на метровлакове за проектиране, доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на автоматични преградни врати с вертикално отваряне на голям за метростанциите от първи и втори метродиаметър.

Борисов поиска още първо да се гласува точката за отчуждаване на имоти на територията на общините Видин и Грамада. От своя страна министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова обясни, че искането за отчуждаване на имоти е постъпило от АПИ, а нужната сума е 1 333 250 лв.

По-късно министър-председателят Бойко Борисов се срещна с представители на браншовите организации в автомобилните превози на товари, информираха от правителствената пресслужба.

По време на разговора били обсъдени съображенията и опасенията на бранша предвид предстоящото гласуване на Пакета Мобилност 1 на 8 юли в Европейския парламент. На срещата присъствал и министърът на транспорта, информационни технологии и съобщенията Росен Желязков.

В хода на срещата били обсъдени и текстовете, свързани със задълженията на водача да се връща в държавата по регистрация, без да се отчита правото му на избор, както и неясноти около прилагането на текстовете за командироването им, които пречат на нормалното функциониране на пазара.

Убедени сме, че новите законодателни мерки трябва да бъдат реалистични, пропорционални и недискриминационни. Те трябва да запазят конкуренцията в транспортния сектор на Европа, без да поставят нашите компании в по-лоша позиция, заявил министър-председателят Бойко Борисов.

Към този момент ресорната комисия в Европейския парламент отхвърли предложенията на България и другите периферни страни на ЕС по Пакета Мобилност 1.

С тях българските евродепутати и техни колеги от други шест държави настояваха за отпадане на текстовете за задължителното връщане на камионите в страната по регистрация на определен период от време, както и за ползването на седмичните почивки от водачите.

Гледането на Пакета Мобилност 1 в Европейския парламент е насрочено за 8 юли, когато ще бъдат обсъдени и допълнителните предложения за промени.