Премиерът Бойко Борисов отново пое с джипа си из страната, днес събеседник му е министърът на енергетиката Теменужка Петкова, а инспекцията е на интерконтектора България-Гърция около Стара Загора.

Видеото се излъчва на живо в официалния му профил във Фейсбук.

Първо обяснения какво се случва по време на работата по обекта даде Петкова - 181 км цялото трасе, 151 е на българска територия, 240 млн. евро са отпуснатите средства - 110 от тях осигурени от правителството. Трасето е трудно, съобразени са всички екологични стандарти. Амбицията ни е до края на годината линейната част да е готова.

"До Стара Загора трасето е подготвено... Не ни вярваха, че ще го направим", заяви Бойко Борисов. Преди няколко месеца като минахме, имаше само слънчогледи и ниви, добави той.

"Диверсификацията е мечта на много млади българи. Ние като млади зависихме само от кранчето на Москва. Тук ще дойде азерският газ и втечненият газ. Изграждаме своята газова магистрала на всички посоки - от Украйна до Гърция. България изгражда газова независимост. Всички, които са против диверсификацията, призовават за оставка на правителството", коментира премиерът.

Бойко Борисов разгледа от джипа река Марица, която бе замърсена и предизвика отравяне на цяло стадо крави. "Една крава вече се къпе", отбеляза той. Спря на среща с кметовете на близките райони по средата на пътя, разпита ги подробно - разбра се, че водоподаването навсякъде е възстановено.

А след това премиерът изреди: "Газопроводи, интерконектори, Изток-Запад, пречиствателни станции. Ако някой мисли, че може да събере 480 депутати за Велико Народно събрание...".

На въпрос от страна на кметовете дали ще продъжи програмата за саниране, Борисов отговори: "Ще продължи след ковид кризата, защото сега има ваксини. Първо след коалиционен съвет в понеделник ще бъде решено да се отпуснат стотици милиони за изграждане на нови детски градини и ясли, за да няма дете навън".