Не се кандидатирах за премиер само за да е мир. Може да сме достойна опозиция. За нас българският избирател го поставяме на първо място. Това каза Бойко Борисов от болницата, където снощи беше приет за травма на коляното и опериран. 

"В момента има огромно управляващо мнозинство. Партията единодушно застава зад Даниел Митов", обяви той.

"Българският избирател ни постави на първо място и искат да съм премиер. Но аз прецених, че спокойствието в държавата и средата за работа, без дразнител, какъвто явно аз се явявам, защото съм като Роналдо и Меси в политиката. Те сега се радват, че ме няма и куцам, но главата ми е здрава. Затова реших да представим Митов, който е най-евроатлантическия човек. Затова им го представих, за да може да си говорят с него, като не искат с мен, понеже аз ги бия на избори. Само да е мир и спокойствие, предложих него и искам да има стабилно правителство", обяви Борисов.

"В момента има огромно управляващо мнозинство. Ние обаче сме първа сила и ще предложим кабинет. Но можем да бъдем и опозиция. Те се събраха и дори не сложиха председател от първата политическа сила, както се прави. Партията единодушно сега застава зад Даниел Митов. След него вицепремиер и министър на отбраната ще е Румен Христов, който пак е евроатлантически човек. Той подписа влизането на България в НАТО и ЕС. Даваме ясно знак с Румен и Дани Митов за нашата ориентация към евроатлантизма'', добави той.

Бойко Борисов коментира и коалициите, които ГЕРБ е правила. "Ако някой си мисли, че с патриотите ми е било лесно. Само Каракачанов остана докрай, за да изпълни ангажиментите си. Търсихме подкрепа от ДПС няколко пъти по евро-атлантически теми и те я дадоха. Например, за покупката на F-16", каза той.

Според Борисов опозицията в парламента, ако желае, може да приеме или отхвърли представения от ГЕРБ План за възстановяване и устойчивост.

"Служебното правителство означава страх и безотговорност", категоричен е премиерът в оставка.

За министър на културата той обяви името на Калин Вельов, а за министър на туризма - Любен Дилов-син.

Александър Иванов пък е предложението за министър на регионалното развитие и благоустройството.

Румен Христов - министър на отбраната и вицепремиер.

Томислав Дончев е безспорно най-големият капацитет по еврофондовете.

Десислава Ахладова остава министър на правосъдието.

Росен Желязков остава министър на транспорта.

Десислава Танева - министър на земеделието.

Деница Сачева е предложението за социален министър.

Делян Добрев
- министър на енергетиката.

Красен Кралев остава министър на спорта.

Жечо Станков - министър на икономиката.

Красимир Вълчев остава министър на образованието.

Ивелина Василева е предложена за министър на околната среда и водите.

Екатерина Захариева остава министър на външните работи.

Кирил Ананиев остава министър на финансите.

Костадин Ангелов остава министър на здравеопазването.

 Христо Терзийски - министър на вътрешните работи.

,,Длъжни сме да оценим и това, че работи добре като депутат. Любен Дилов-син предлагаме за министър на туризма и се надявам, че сценаристите, които сега яростно използват обидни епитети, трябва да ти кажат защо не те харесват и защо са против теб'', обясни Борисов.

"Депутатът Александър Иванов е предложен за министър на регионалното развитие, тъй като е младо лице и част от обновлението. Не че не са се справили Нанков и Аврамова. Но да се види, че работя и мисля напред. Куцук, куцук, ама главата ми е здрава", каза лидерът на ГЕРБ.

"Обръщам се към всички, които предварително говорят, че няма да се коалират. Ако се отиде на служебно правителство особено за втората партия това означава страх и безотговорност, ако те избягат от отговорност, защото имаме депутата Слави Трифонов и трябва да отиде в парламента, не аз", добави още той.

"Аз се оттеглих. А вие сте мощно управляващо мнозинство и още утре може да имате нов щаб, нов ваксинационен щаб, нов план, каквото искате. Не спекулирайте повече с плана, защото в неделя пред всички медии представихме плана. Те затова време трябваше да са го коригирали и да имат предложение. Сега ние ще ги питаме работят ли и какво работят", каза още Борисов.

"Нали те са умни, знаещи? Но и ние си имаме красиви - Вельов да си покаже плочките като този на правната комисия. Видяхте ли какво момченце е, плочки има. Ама и Калин има. Така че има какво да покажем. А иначе искам ГЕРБ и СДС да останете държавници, защото и можете и ще го покажете, както сте го показвали. А те да влязат в ежедневието, да си гледат плана, имат човеци, които да им го представят, а и тайно звънят. Но аз съм виновен, че навремето тайно се срещах с тях, не че нещо им стана, те развалиха моята репутация, но не и тяхната'', припомни премиерът по повод Христо Иванов и "Демократична България".

"Август месец беше най-добрия за мен, защото реформирахме ГЕРБ, те ни направиха по-силни. Лошото е, че знаят и другото продължение - само да сме живи. Защото знаете, че няма човек, няма проблем. Това искат... С останалите министри си оставаме - Дончев безспорно е най-големия капацитет в еврофондовете. А е интересно, че те говорят само първия план за 12 млрд. евро, а за другите 30 млрд. нямат никаква идея, а имаха достатъчно време да се подготвят - цяла година близо. Дори им предлагахме да се включат, защото, ако те са хитри и коварни, да гласуват правителството и да се гаврят с вас, но едва ли щестлавието им ще го позволи. Екатерина Захариева, Кирил Ананиев, Деница Сачева - най-добрия социален министър, който сме имали, Десислава Ахладова, Костадин Ангелов остават. Ангелов във Варна победи Трифонов с над десет процента", сподели още председателят на ГЕРБ.

"Жечо Станков е ново лице - министър на икономиката, Десислава Танева на земеделието. Делян Добрев - на енергетиката, завършил "Харвард", преби ги всички в Хасково и го реабилитираха самите хора след клеветите по негов адрес, като гласуваха за него. Страхлив е този, който няма отговорност да направи кабинет. Защото е много лесно да обясняваш кой е страхлив, но това се измерва само по едно - дали можеш да носиш отговорност. И аз я носих от сутрин до вечер! Истерични злобни хора винаги са ме плашили, те са деструктивни, но политиката не е да псуваш, да крещиш и да плашиш. Това го правят мутрите", коментира още той по повод новите партии в Народното събрание.

Борисов заяви, че очаква провокации, за да няма редовно правителство, а служебно без парламент. Вземете мандата, длъжни сме да го изговорим, призова Борисов. Не е срамно да кажеш "Не" на първата политическа сила. Четвъртък ще излезем и ще кажем дали сме постигнали нещо или не сме постигнали, допълни Борисов.

Дължим на нашите избиратели да се опитаме да съставим кабинет, заяви Даниел Митов. Икономическото възстановяване ще е едно от големите предизвикателства, допълни той.

"За тези, които се интересуват от здравословното ми състояние - утре ще ме изпишат. Но са много пет операции - да чистят, да изтеглят водата...Болезнено е", каза премиерът Бойко Борисов от болницата, откъдето на живо представи правителството на Даниел Митов.

"За тези, които казват, че ме е страх да отида в парламента... Ако беше за нещо добро за държавата, да отида, но не е, защо да ходя. Те не искат да обсъждат плана за възстановяване, а да направят патаклама. Събраха се там едни злобни жени. Аз казвах на Станишев на времето - махни ги, а те сега се събраха всичките в парламента: Мая Мнолова, Мария Капон, Татяна Дончева, Корнелия Нинова...", добави премиерът в оставка.

"Дълги години съм искал да не съм агресивен човек и съм успявал. Това съм работил, затова съм стигнал до национален треньор по карате, това е уважение към противника, покланяш се на победителя. Пет поредни избора сме ги победили на парламентарен вот, 14 общо избори сме печелили. Те вместо да благодарят, ме пращат да си гледам внуците. Но ги е страх, че един ден ще спра да куцам и ще се върна, ще се мобилизирам. Сега вие сте министри и кандидат премиери и ме слушате, Любо стои до мен, не защото съм по-силен, а защото имам опит и мъдрост, коментира още той. - Сега го разбирам Слави... не е лесна тази работа и това не го прави по-слаб. Аз го обичам, защото е доказал 30 години, че е добър в едно нещо. Това е геройство, когато имаш болка да си вършиш работата."


След срещата си с колегите от ГЕРБ Бойко Борисов се видя с пациенти от болницата и пусна видео.