Министър-председателят Бойко Борисов проведе видеоконферентен разговор с канцлера на Германия Ангела Меркел.

"Благодарих за личния й ангажимент и този на Германското председателство за търсенето на формули, които да позволят началото на преговорите на Република Северна Македония за членството в ЕС. Вярвам, че с помощта на Германия, особено по време на нейното председателство на Съвета на ЕС, ще бъдат постигнати верни и правилни решения по темата", написа в профила си във Фейсбук премиерът.

Пред германския канцлер Борисов изрази позицията на България, която външният министър Екатерина Захариева представи вчера в Берлин.

По време на 40-минутния разговор министър-председателят изрази увереност, че с помощта на Германия, особено по време на нейното председателство на Съвета на ЕС, ще бъдат постигнати верни и правилни решения по темата.

България все още не може да подкрепи преговорната рамка на Република Северна Македония за присъединяването ѝ към Европейския съюз. Това обяви по-рано вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

България има сериозни претенции към Република Северна Македония за неспазване на договора за добросъседство, включително и по инфраструктурни проекти като Коридор № 8, както и по формулировката за езика, която е договорена преди много години, а именно - официалните езици на двете държави, подчерта Захариева.