Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде заден за премиерското място, ако партията му спечели предсрочните избори, и постави условие - ако има разлика с останалите от над 10%. В противен случай смята, че неговата номинация ще донесе още по-голямо разединение.

"Няма ли отчетлива разлика, само ще катализираме още по-голямо разделение с моя кандидатура", подчерта Борисов. И добави, че в ГЕРБ има много качествени хора, които стават за всичко. Борисов каза, че в личната си кариера вече е постигнал всичко. "Аз, като се захвана, нямам неизпълнено обещание. Всичко, което е могло да бъда, съм бил за личната си кариера. България беше в подем", каза той.

"Бях мъж на годината, жена на годината, политик на годината, премиер - по три пъти всичко съм бил! Сиреч, ако не дойде някой насила от Банкя да ме извлече, да ме закара там ... Отсега ви казвам - има ли над 10% разлика, тогава ще го мислим заедно. Ще свикаме един конгрес, ще преценяваме, но сега, дайте да не говорим тези работи", настоя лидерът на ГЕРБ пред своите.

"Знам, че съм по-добър от тях. То да те е срам, че си бил премиер, главен секретар на МВР и кмет на София", призна Борисов. "Връщам си се към времето на Пожарната, пожарникарите, това си е моето място. Всичко друго беше дискредитирано, да те е срам да кажеш, че си бил", коментира той. И се пошегува, че премиер може да стане, само ако дойдат да го извлекат насила от Банкя.

Лидерът на ГЕРБ предупреди симпатизантите и членовете на партията да не изключват измами на изборите. 

"Ала-балата може да изненада пак. Машините са в техните ръце и в техните фирми. Ние, колкото и да ни откраднат от гласовете, колкото и като на Терзиев, да му прелеят с машините, вълната в момента за нас е толкова силна, че ще победим, предполагам. Въпросът е какво правим после? Първо ни трябва отчетлива разлика. Второ, всичко, което е могло да бъда, съм бил за личната ми кариера.

"Не знам какво лошо съм им направил на колегите, че искат да ми го причинят", коментира той на предизборна среща в Града на люляците, след като "премиер" го нарекоха съпартийците му Николай Нанков, Младен Маринов, Тома Биков, евродепутатът Андрей Ковачев и бившият председател на НС Росен Желязков.

В същото време Борисов не скри каква е нагласата в партията му. "Колкото и да мисля държавнически как съединението да направи силата, просто ГЕРБ е готова с всички други, само да не са ПП", каза Борисов.

Той констатира още, че със скандала със записите за кеша ПП-ДБ са провалили възможността БСП да им станат бъдещ партньор, защото ако се случи, то от ГЕРБ всеки ден ще им го напомнят. И призна, че е искал да им прати "хабер" да се смирят малко в кампанията, но от днес нататък повече няма да го прави.

"И колегите от ПП-ДБ да забравят, че съм мислил за тях държавнически. Те се готвят да бъдат опозиция отсега. Ако Ники трябва да пътува, трябва да е през ГЕРБ. Само че ГЕРБ не дава вече - значи няма да пътува. БСП, ако се хванат да управляват с тях, всеки ден ще говорим за кеш потоците", предупреди Борисов.

И коментира изказване на представителка на ПП-ДБ по адрес на ГЕРБ. "И действително го чух - как за 10 месеца те свършили повече, отколкото Борисов за 12 г. Как го свършихте с 30 депутати? Как сами го свършихте? В пъти по-скъпо строим. "Хемус" все някога ще стане, но ще е скъпа. Парите ги няма, парите заминаха и българите трябва да понесем всичко, което сме сътворили", предупреди той в коментар на изказване на кандидатите на ПП-ДБ.

Борисов упрекна жителите на региона, че не са протестирали за спрения строеж на автомагистрала "Хемус", както са го направили миньорите от Мини Марица-Изток и НС гласува за тях 1,2 милиарда лева за 4 години. "Хората в Ловеч виждат, че "Хемус" я няма, Плевен - Ловеч стои на чакъл, така, както я оставихме, а това, че са смирени, си е техен проблем. Това, ако беше население, което иска да има "Хемус", още на втория месец ще затвори пътищата, както направиха миньорите", направи сравнението Борисов.

"Милиардите ви вече са загубени в Брюксел, това за вас е нормално. Говорят глупости за нас три години, милиардите през това време изчезнаха, не бяха усвоени. Три години безвремие", констатира лидерът на ГЕРБ.

Борисов напомни, че ЕНП е европейското семейство, което може да решава проблемите на българите, а Урсула фон дер Лайен е кандидатът за председател на ЕК, зад когото застава ГЕРБ. Лидерът на ГЕРБ изрази притеснението си в европейски план от надигането на крайната десница в Европа. Според него това се дължи само на нелегалната миграция, с която България по негово време се е справила и я е свела до нулата. 

"След три години Европа пак се тресе, хората се уплашиха в Австрия, Холандия, Германия, крайнодесните растат само заради това, защото никой не може да ме убеди, че Австрия не е добро място за живеене. Само заради нелегалната миграция", коментира лидерът на ГЕРБ.

"Магистралите са кръвоносната система на всяка държава. Без "Хемус" няма как да се развива и Северна България. Кой е виновен за това? Промяната не означава към добро. Може да означава и провал. Провалиха инфраструктурните проекти, провалиха и европейското финансиране", заяви евродепутатът Андрей Ковачев. И припомни, че когато Борисов е бил премиер, е договорил почти 60 милиарда лева по Плана за възстановяване и устойчивост, а сега имаме само 2,3,4% усвояване на средствата. Според Младен Маринов три години експерименти са много и никой повече не може да довери публичните средства на Асен Василев, а Николай Нанков припомни как нищо не е станало със завода за електромобили в Ловеч. 

Снимка: ГЕРБ-Ловеч

Бившият председател на НС Росен Желязков и Тома Биков коментираха срива на доверието към политическата система, поради което днес хората трудно вярват на обещания. "Излизат записи, които станаха акцент на кампанията. И не само не злорадстваме, а съжаляваме, че това се превърна в реалната същност", каза Желязков и се обърна към Борисов с обръщението "уважаеми г-н премиер". "Ние всички се надяваме скоро вие да бъдете премиер-министър на тази държава за четвърти път", каза бившият шеф на НС, който беше свален от бившите партньори на ГЕРБ.

"Онзи ден една млада представителка на ПП каза, че за 10 месеца са постигнали повече от Борисов за 10 г. Само че те за 10 дни успяха така да си сринат доверието, колкото ГЕРБ за 12 по 12 години няма да може", добави Желязков. И констатира, че в момента се разиграва кризисен пиар, като първият белег за това е, че няма политически дебат. 

"Правителството на Денков е рекордьор и надмина по ниско доверие правителството на Орешарски", отчете от своя страна Тома Биков. "И си толкова нахален, че искаш да владееш службите и всички регулатори. Това се нарича диктатура и беше удар по демокрацията. Поемаме ангажимент за нормализация на политическия и обществения живот в страната", заяви Тома Биков. 

"Първата предпоставка да се случи нещо е да има пълен управленски мандат. А за да има пълен, би трябвало Бойко Борисов да бъде избран за министър-председател. Ние сме стигнали до момент, в който трябва да обясняваме очевидни неща. В целия свят политическата сила, която спечели, доминира в управлението и номинира своя лидер. Тук обаче имаме политически иновации", върна се назад към месеците на "сглобката" Тома Биков. 

Снимка: ГЕРБ-Ловеч

 

 

Избори за членове на Народно събрание и Европейски парламент на 09.06.2024 г.

Платена публикация.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!