Бойко Борисов потвърди - кандидатът за премиер на ГЕРБ ще е Мария Габриел.

"В нашия мандат кандидат за премиер ще бъде сегашният еврокомисар Мария Габриел", обяви лидерът на ГЕРБ.

Борисов съобщи името на номинираната от партията за министър-председател от парламентарната трибуна. Пленарната зала избухна в аплодисменти. 

"Искам да добавя към нейната биография, че даденото на България и българския еврокомисар са иновациите, научните изследвания, културата и младежта. Теми, по които мисля, че всички имаме в програмите си написано доста", каза той.

Борисов успокои, че партията ще спази конституционните срокове. 

"Тъй като, като действащ еврокомисар, Габриел трябваше да присъства и на срещата на Г-7, има юридически процедури, през които тя трябва да мине", обясни Борисов.

"Нашата парламентарна група в контактните си групи ще се свърже с вас, за да може тя да провежда срещите и да поема своите отговорности като кандидат за премиер", каза още той на останалите политически сили в пленарната зала.

Президентът Румен Радев пък във вторник обяви, че ще връчи мандата на 15 май, което ще рече, че Габриел има време до края на тази седмица и цялата следваща да приключи с нужните процедури в Брюксел, свързани с поста й, и да проведе срещи с политическите сили у нас за сформиране на правителство. Така с обявяването на името й още преди връчването на мандата, ГЕРБ печели още няколко дни време извън конституционните 7, през които еврокомисарката, излъчена за министър-председател, да може да проведе и срещи с политическите партии в българския парламент.

Ако не получат подкрепа от втората политическа сила в НС, от ГЕРБ ще разчитат на останалите партии, "да подадат по същия начин и да споделят тази отговорност, да преведем България през това блато, в което сме заседнали", каза Борисов.

Още във вторник Борисов обяви, че ще търси подкрепата на всички останали партии в НС, а най-напред от ПП-ДБ. Той описа кандидата на ГЕРБ като "умен, красив, образован и знаещ езици повече от ПП".

Веднага след като Борисов обрисува пред медиите личността на номинирания кандидат за премиер начело на програмно правителство с мандата на ГЕРБ, в медиите се завъртя именно името на зам.-председателката на ЕНП и еврокомисар Мария Габриел, а днес беше официално потвърдено.

Още предварително от "Възраждане" обявиха, че няма да подкрепят такъв кабинет, БСП и ДПС не разкриха козовете си, а от ИТН се изказаха по-скоро положително. От ПП-ДБ припомниха, че имат решение да не подкрепят кабинет с първия мандат, но всички партии заеха изчаквателна позиция до официалното съобщаване на името на кандидата за премиер.