След като активизирахме отношенията между България и Обединените арабски емирства, е важно да запазим тази динамика и да продължим да развиваме ползотворно сътрудничество. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си в Министерския съвет с министъра на външните работи и международното сътрудничество на ОАЕ шейх Абдула бин Зайед бин Султан Ал Нахаян. Премиерът Борисов определи като добра стъпка работата на посолство на ОАЕ в София, което предстои да бъде открито официално по-късно днес. Министър-председателят изтъкна, че това създава допълнителни условия за улесняване на двустранния диалог и търговско-икономическото сътрудничество.

Според премиера Борисов динамичното развитие на българо-емиратските отношения през последните години се дължи не само на добрата политическа воля за това, но и на важната регионална роля и значение на всяка от страните и на общия стремеж към сътрудничество в широк спектър от области. Само за шест месеца, от октомври 2018 до март 2019, са проведени редица посещения, като най-значимото събитие беше официално посещение на министър-председателя Борисов в ОАЕ, което е и първата двустранна визита на най-високо правителствено ниво.

По време на срещата в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов отбеляза също, че Обединените арабски емирства са важен и перспективен външнотърговски партньор на България сред страните от района на Залива. Министър-председателят посочи предимствата на страната ни като инвестиционна дестинация и потенциала на ОАЕ да диверсифицира инвестиционния си портфейл у нас. Според премиера Борисов ще бъде от взаимен интерес, ако се предприемат повече конкретни стъпки в сферата на икономическото сътрудничество, увеличаването на стокообмена, взаимодействието в области като информационните технологии, селско стопанство, туризъм, транспорт, сигурност и енергетика. Премиерът Борисов изтъкна също възможността да бъде проведена и първа сесия на Смесената икономическа комисия.

Министър-председателят Бойко Борисов отправи поздравления към ОАЕ за домакинството на EXPO 2020 в Дубай и благодари за поканата България да участва във форума. Премиерът добави, че страната ни работи активно за подготовка на българското участие и изрази увереност, че събитието ще донесе икономически ползи.

Министърът на външните работи Екатерина Захариева също се срещна със своя колега от ОАЕ. Говорихме за увеличение на търговския обмен между двете държави, който направо е нищожен, в сравнение със възможностите, които имат и България, и ОАЕ като пазар, каза Захариева.

"За мен е радост да посрещна шейх Абдула като продължение от няколкото срещи, които имахме - посещението ми миналата година и това на министър-председателя през ноември миналата година", посочи тя. "Вярвам, че 10 години след посещението му в България, днес договорихме всичко, за което се разбраха престолонаследникът на ОАЕ и премиера Бойко Борисов в Абу Даби - да издигнем отношенията ни на по-практично ниво и да установим директни канали за комуникация за бързо изпълнение на договореното", допълни Захариева. "Само в рамките на последните няколко месеца има над 12 посещения на министри от двете държави. На нас много ни се иска да видим и по-бързи резултати от тези посещения", заяви външният министър. "Считам, че 3 хил. българи, които живеят в ОАЕ, които са най-голямата българска общност в арабска държава, също дават една добра основа на топлите връзки, които има между двете държави", коментира Екатерина Захариева.

"С държавата, която направи от пустинята градина и от морето земя, и развива най - много високи технологии, много ми се иска България да осъществява близко сътрудничество в сферата на високите технологии и изкуствения интелект", каза още тя.