Премиерът Бойко Борисов поздрави вярващите с Възкресението Христово.

Бъдете силни и търпеливи, ще настъпят по-добри дни, написа премиерът по случай Великден в профила си във "Фейсбук".

"Христос Воскресе! Великден е най-светлият християнски празник. Сега е времето за надежда и силна вяра. В настоящата ситуация трябва да сме по-добри и по-смирени. Нека да направим всичко, което зависи от нас, за да може след години да се гордеем с решенията и действията си. Трябва да сме единни в това предизвикателство и да проявим отговорност. Има време за всяко нещо - време за прегръщане и време за въздържане от прегръщането. Благоразумният предвижда злото и го избягва. Бог не е само в храма, Той е навсякъде! Бъдете силни и търпеливи, ще настъпят по-добри дни!", написа още той.

Президентът Румен Радев също поздрави българите за Възкресение Христово.

Православните българи днес отбелязваме своя най-светъл и значим празник. Възкресението, проправило път към вечността, е съхранената от мракобесие вяра и оцелялата в изпитания надежда, посочва президентът на страницата си във Фейсбук.

Снимка: БТА

"С вяра народът ни достигна върховете на своя книжовен и държавен разцвет. С нея намери спасителния брод към свободата си. Вярата е вградена в българския национален дух. Вдъхва му сила да се възражда. Окрилява го и да преодолява, и да постига, и да пребъдва", отбелязва Румен Радев.

"Днес сме призвани да надмогнем изпитанието на 2020 г., да търсим най-верния път и съгласие за справяне с дългосрочните последици от кризата. Не с насаждане на чувство за вина, страх и разделение. А с осъзната отговорност и грижа за ближния, с обединени усилия срещу опасността и вяра в утрешния ден", заявява държавният глава. Нека бъдем единни не само в защитата на всеки човешки живот, но и в отстояването на неговото достойнство и бъдеще, апелира президентът Радев.

Това време на несигурност и самота ще отмине, заявява Цвета Караянчева

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева поздрави българските граждани за Великден с текст, публикуван в профила й във Фейсбук.

Караянчева напомня, че "това странно, нервно време на несигурност и самота ще отмине".

"Да бъдем здрави, да бъдем добри, да бъдем единни. Нека тези от нас, които са вярващи християни, да отворят сърцата си за чудото на Възкресението, а тези от нас, които изповядват друга религия, да почувстват радостта от пролетта, дори когато имат възможност да я виждат само през прозорците си", пожелава за празника председателят на парламента.

По повод на пандемията от коронавирус тя заявява, че гражданите трябва да намерят у себе си сили да бъдат спокойни и дисциплинирани. И призовава дните около празника да се използват, за да бъдем в непрекъснат контакт, макар и от дистанция, с близки, приятели, познати, чрез съвременните технологии, които ни дават тази възможност.

Цвета Караянчева отправя и призив да не забравяме самотните, да не забравяме по-слабите от нас, нито тези, които живеят в страх. По думите й, днес, повече от всякога, сме длъжни да намираме думи на съчувствие, утеха и кураж за всички, които имат нужда от тях.

"Честит Великден! Пазете се и бъдете здрави!", пожелава Цвета Караянчева.