Възложил съм на ресорните министри да мислят как да закрием ДАБЧ /Държавната агенция за българите в чужбина/, заявил министър-председателят Бойко Борисов на правителственото заседание, проведено на 21 ноември 2018 г., става ясно от публикуваната стенограма на заседанието.

"Възложил съм на няколко от колегите тук да мислят как да закрием Агенцията за българите в чужбина, има си МВР, Министерство на правосъдието и Президентство. Това са трите институции, които се произнасят по този въпрос", обяснява премиерът. Той допълва, че сега се работи по тази тема.

"Външно министерство ще се занимава с културата, заедно с Боил Банов, с образованието и с всичко останало. Ние така или иначе сега го правим", пояснява Борисов.

Припомняме, че ръководството на ДАБЧ се замеси в скандал с продажба на паспорти за българско гражданство. Премиерът отваря темата сам. Преди време българи, които живеят зад граница призоваха с открито писмо Борисов да закрие агенцията след арестите в нея. Временните обществени съвети на българите в чужбина определиха агенцията като"институционално ненужна".

В писмото се припомня, че още през 2013-2014 г. агенцията е обект на разследване от страна на Върховната административна прокуратура. "Днешните събития хвърлят светлина върху системния проблем, натрупван от години, на тази държавна структура, както и цялостното функциониране на агенцията.", се казваше там.

От временните обществени съвети настояваха за съдействие от страна на държавните институции за създаването на легитимна организация, която да представлява интересите и правата на нашите сънародници извън България.

В писмото до премиера Борисов се припомняше, че предвидените текстове в Национална стратегия за българските граждани и историческите български общности по света насърчават създаването на подобна официална платформа.

"Изпълнение на Националната стратегия и създаването на изборни Обществени съвети към дипломатическите и консулските представителства, както и на изборен Национален съвет на българите в чужбина, които да се избират от българските граждани, живеещи извън страната. България не свършва на гранично-пропускателния пункт. България е там, където има българи", завършва писмото.

В акцията на прокуратурата бяха арестувани над 20 човека, сред които и шефът на ДАБЧ Петър Харампиев, който вече е отстранен от поста.

Според обвиненията, групата, действала в Държавната агенция за българите в чужбина, фабрикувала фалшиви удовостоверения за български корени и така отваряла пътя към получаване на български паспорт. Сумата за осигуряване на такъв документ била между 5000 и 8000 евро, а на седмица били издавани по двайсетина.