Арестите в Държавната агенция за българите в чужбина /ДАБЧ/ не ме изненадват. Те са естествено продължение на цялата политика на ДАБЧ през годините на издаването на задгранични паспорти и придобиване на българско гражданство. Това каза в предаването "Тази неделя" по bTV Илия Ангелов, бивш зам.-министър на правосъдието в кабинета "Орешарски".

През 2014 г. в позицията си на зам.-министър той подава сигнал до прокуратурата за нередности в агенцията.

Той обясни, че след като е оглавил Съвета по българско гражданство, е забелязал скока на укази, издадени за български граждани. "През 2001 г. са издадени общо 940 указа, през 2009 г.стават 8911, 2010 г. - 14 828, 2011 г. - 18 319, 2012 г. - 17 000, и 2013 г. падат на 7701", посочи той. Впечатление му направила и непълната документация.

"Наред с молбите, които представяха кандидатстващите за българско гражданство, те трябваше да представят и документ, удостоверяващ българско гражданство. Този документ се издава от Държавната агенция за българите в чужбина, но има условие, че това трябва да е подкрепено с факти и обстоятелства, тоест това българско гражданство трябваше да се докаже. От ДАБЧ обаче представяха само акт за раждане и нотариално заверена декларация за българско самосъзнание", каза още Ангелов.

Той отбеляза, че в спора между вицепремиера Красимир Каракачанов и Катя Матева, бивш служител в Министерството на правосъдието, изпращала сигнали до ДАНС и прокуратурата, е на страната на Матева.

Според Ангелов не са верни обвиненията, които Каракачанов хвърля върху нея, че еднолично е прекратявала преписки и е спирала документация за българско гражданство. "Съветът по българско гражданство взема решение с оглед на предоставената документация дали всичко е редно или нередно. Ако всичко е точно, приема положителни стъпки за информиране на президентството за издаване на указ", уточни бившият зам.-министър.

По думите му спорът се задълбочава, а скандалът надхвърля българските граници. "В четвъртък в Сърбия са арестувани четирима души, които са обвинени в организирана престъпна група за издаване на удостоверения за български произход, двама от които са българи. От тук нататък коментарът е излишен, всеки да получи заслуженото си след компетентното разследване на органите", заяви Ангелов.