"Надяваме се най-накрая да се реши спорът за името на Македония. Това си е ваша работа, ние само се надяваме, да не си помислите, че ви даваме акъл".

Това каза премиерът Бойко Борисов на конференция "Диалог със Западните Балкани: създаване на регион на растеж, сигурност и свързаност по пътя към Европа" в НДК.

"Бавничко, с диалог, методично, капка по капка най-накрая се съгласиха и днес всички ще присъстват на Съвета", посочи Бойко Борисов.

"Македония има 11 млрд. БВП, Сърбия - 41 млрд., Албания - 13 млрд., Косово- 8 млрд., Босна и Херцеговина- 17 млрд., Черна гора- 4 млрд.", обясни премиерът и уточни, че България има 57 млрд. БВП.

"Като население Западните Балкани са по-малки от Румъния. Като БВП са като Словакия", изтъкна Бойко Борисов.

"Къде е толкова страшно, защо толкова се плашите", попита той европейските лидери. "Помагайте ни, защото ако ние на Балканите не си помогнем сами и Господ не може да ни помогне", коментира премиерът. "Успели сме да ги доведем тук и да сложим проблемите, но всичко зависи от нас", каза още Бойко Борисов.

Съветът на върха утре не се провежда в много изгодна за Западните Балкани ситуация - Брекзит зацикля, a голяма част от вниманието ще е насочено към ядреното споразумение с Иран, отбеляза още премиерът Бойко Борисов.

"Брекзит зацикля, не се развива така, както на всички ни се иска", изтъкна той. "Голяма част от вниманието на срещата ще отиде в ядреното споразумение с Иран, търговските отношения със САЩ. Силно притеснени сме, на фона на десетки жертви в Палестина", каза още той.