Независият общински съветник от "Спаси София" Борис Бонев се изказа критично за парите, които се предвиждат за ръчно почистване на София - 13 млн. лева за метене на тротоари, подлези и т.н. По думите му това е 9 пъти повече, отколкото за механично почистване, а в същото време не се придвижвали нови политики в начина, по който се почиства столицата.

"Срамота е армии от метли да почистват София", каза той пред bTV.

Според него нежеланието за въвеждане на повече машини в този тип чистене се дължи на партийни интереси, свързани с гласуването на местните избори в "квартали с компактно малцинствено население".

Бонев настоя, че предлаганото от "Спаси София" разширение на зелената зона към кварталите "Иван Вазов" и "Яворов" става по настояване на жителите им, които искат това от много години.

А по повод предложението за обновяване на площад "Св. Неделя" той каза:

"Доволен съм от проектите, които достигнаха до крайната фаза на конкурса. Най-важният елемент ще е договорът, който общината ще подпише със студиото - т. е. гражданите активно да участват във финалния етап. Дано да сме си взели поуки от ремонта на "Граф Игнатиев".

Бонев коментира за пореден път и станалата причини за множество коментари тема как е гласувал при избора на председател на Столичния общински съвет

"Тази тема я приключихме много отдавна. Фиксацията върху подобни действия за мен е контрапродуктивна. Аз съм принципен човек. Има таен вот. Тайният вот се случва, за да няма партиен натиск. Ако аз разкрия как съм гласувал, може това да постави в неудобно положение някои мои колеги в Общинския съвет", изтъкна представителят на "Спаси София", за когото се очаква да бъде избран за зам.-председател на съвета с одобрението на ГЕРБ.

Според него резултатът от вота за Елен Герджиков от ГЕРБ е бил предрешен, а и опозицията не направила нищо, за да издигне свой кандидат. Освен това, по думите му, е нормално най-голямата партия да има председател на Общинския съвет, а всички останали - зам.-председатели.

 

"Правилата са там, за да се спазват. Бивайки притискан да кажа как съм гласувал, съм притискан да наруша правилата на тайния вот. Да се фокусираме върху нещата, които вършим в Общинския съвет, отколкото през цялото време да се връщаме към церемониален вот", каза още Бонев.

Самият той вече разпространи своите аргументи защо трябва да бъде избран на поста.

"Зам.-председателското място ми дава възможност да участвам в Председателски съвет и да влияя върху опредялянето на дневния ред на СОС. Това не е израз на някаква си лична кариерна амбиция", е основният му мотив.

Самият Герджиков вече се изказа в подкрепа на Бонев като обяви, че той трябва да получи поста заради подкрепата, която е събрал на изборите - близо 48 000 гласа, или 10,7%.

Борис Бонев коментира лаконично новия проект на Мая Манолова "Изправи се.БГ".

"Тя беше един доста гласен омбудсман, който хората харесваха, с висок рейтинг, така че я поздравявам за новия проект. Но не съм имал време да се запозная в подробности с целите на тази платформа", каза той.