България ще направи всичко възможно Нидерландия да ни подкрепи при гласуването на 9 декември за членството ни в Шенген, часове след като ЕК отново посочи готовността на България и Румъния да се присъединят. Това се разбра на брифинга на зам.-министъра и говорител на МВнР Костадин Коджабашев.

Българските евродепутати към Нидерландия: Прекратете блокадата за Шенген

Междувременно български евродепутати призовават за прекратяване на "безпрецедентното и неоснователно блокиране на присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство". Това се съдържа в писмо, изпратено до министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте и до членовете на Комисията по европейски въпроси в Камарата на представителите на нидерландския парламент, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

"Вече 11 години пълноправното членство на двете държави е заложник на липсата на консенсус в Съвета на ЕС и в частност на негативната позиция на Нидерландия, която остава единственото препятствие пред окончателното решение за приемането ни в Шенген", се чете в писмото.

През декември предстои въпросът да бъде поставен отново на срещата на министрите на правосъдието от държавите членки на Европейския съюз. За да бъде постигнато необходимото съгласие преди заседанието, българската делегация в Европейския парламент заявява готовност за провеждането на работни срещи в бърз порядък както с нидерландското правителство, така и с представители на нидерландския парламент, се допълва в съобщението.

В писмото си българските евродепутати настояват още Нидерландия да вземе под внимание оценката на Европейската комисия (ЕК) и резолюциите на Европейския парламент (ЕП), така че "процесът по разширяване на Шенгенското пространство да продължи с присъединяването на България и Румъния и то още до края на тази календарна година".

Те отстояват позицията за премахване на вътрешния граничен контрол за България и Румъния. Според тях това е от ключово значение не само за икономиката и сигурността на двете страни, но и за целия Европейски съюз.

Вчера президентът Румен Радев изпрати писма до лидерите на страните членки на Европейския съюз, в които призовава европейските лидери да зачитат постиженията на България и Румъния за приемането на двете държави в Шенген, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В писмата в продължение на изявленията си относно приемането на България и Румъния в Шенген, направени на заседанията на Европейските съвети в Прага и Брюксел т.г., Радев отново откроява приноса на България в опазването на външните европейски граници, както и вложените за това значителни финансови, технически и човешки ресурси. В писмото си до премиера на Нидерландия Марк Рюте, с когото президентът Радев проведе персонални разговори на последните две заседания на Европейския съвет, държавният глава отправя предложение за провеждането на експертни срещи. На тях трябва да бъдат обсъдени изразяваните от страна на Нидерландия резерви за приемането на България и Румъния в Шенген, се отбелязва още в съобщението.

Вчера заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас заяви по време на дебат в Европейския парламент, че е време за разширяване на Шенген, не само с Хърватия, а и с Румъния и България.

Днес евродепутатите подкрепиха призива Хърватия да бъде приета в Шенгенското пространство, след като миналия месец отправиха същото настояване за България и Румъния. Евродепутатите очакват докладите за отблъскване на мигранти по хърватските граници да бъдат взети предвид, както и да има независими оценки и наблюдение, за да се спазва международното право, предаде БТА.

Русия

Не е проява на добър тон да се коментират решенията на парламента ни от представители на чужда държава. Това каза днес на брифинг зам.-министърът на Външно Костадин Коджабашев. "По отношение на вчерашното изявление на Захарова, мога да отбележа, че то напълно се вписва в пропагандната риторика на Руската федерация, и в този смисъл не представлява абсолютно никаква изненада със своите послания", заяви той на среща с медиите. Коджабашев направи коментар на изявлението на говорителя на руското министерство на външните работи Мария Захарова. Вчера тя каза на брифинг, че "Русия разглежда решението на България да предостави военна помощ на Украйна като пореден неприятелски акт, който ще доведе до по-нататъшно влошаване на двустранните отношения".

Войната

Днес Костадин Коджабашев изрази категоричност и заяви, че позицията на България по отношение на конфликта в Украйна остава в подкрепа на Украйна. Кой е агресор и кой е жертва в тази война е безспорно, изтъкна той.

Коджабашев припомни още, че България многократно е участвала в призивите Москва да прекрати непредизвиканата си война, да изтегли войските и въоръжените си извън държавно признатите граници на Украйна.

Инцидентът с граничния полицай

На брифинга днес бе коментирано и сътрудничеството с турската държава за инцидента с граничния полицай край Елхово. Говорителят на Външно Костадин Коджабашев посочи, че посланикът на страната у нас Айлин Секизкьок е оказала пълно съдействие и е изразила готовност за съвместна комисия, която да работи по случая.

Миграционният натиск по българо-турската граница е безпрецедентен тази година, като за сравнение през 2015 г. опитите и влизанията у нас са 90 000, а опитите тази година - 140 000, стана ясно още на брифинга.

Българските клубове в РСМ

Със сигурност българските клубове в Република Северна Македония ще бъдат затворени, след като бъде обнародван Законът за фондациите и сдруженията в Държавен вестник. Това съобщи зам.-министър Костадин Коджабашев пред медии. Намерението на правителството в Северна Македония да изпрати закона до Венецианската комисия България възприема несериозно, доколкото такива текстове се пращат на ниво проектозакон, а становищата на Комисията са препоръчителни, бе казано днес на брифинга.