Румънският външен министър Богдан Ауреску заяви днес, че Финландия вече не се противопоставя на влизането на Румъния в Шенген, а решението е взето след лобирането от страна на Румъния пред Турция за допускането на Швеция и Финландия в НАТО, заяви външният министър Богдан Ауреску, цитиран от телевизия Диджи 24.

И петимата евродепутати от партията на нидерландския премиер Марк Рюте обаче се въздържаха от гласуване в ЕП във вторник на резолюцията, с която евродепутатите поискаха присъединяването на Румъния и България към Шенген, отбелязва телевизията.

Същевременно парламентът на Нидерландия е приел днес резолюция, според която страната не трябва да гласува за приемането на Румъния и България в Шенген, предаде Аджерпрес. Съобщението беше направено от нидерландската евродепутатка София ин'т Велд, координатор на групата "Обнови" в комисията за граждански свободи в ЕП.

"За мое огромно съжаление преди няколко минути научих, че нидерландският парламент е приел резолюция, в която се посочва, че Нидерландия не трябва да гласува за присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство. Дълбоко съжалявам за това. Моята партия ("Демократи 66" - бел. БТА) гласува против тази резолюция, ние искаме Румъния и България да се присъединят към Шенгенското пространство незабавно, вие сте изпълнили необходимите критерии", заяви тя.

"Страхувам се, че премиерът на Нидерландия прави много малко, за да убеди нидерландския парламент или да поеме отговорност и да заяви, че в интерес на Европа ще се съгласи в Съвета Румъния и България да се присъединят към Шенген. Трябва да разберете, че не всички в Нидерландия са против. Моята партия иска България и Румъния да се присъединят към Шенген незабавно, но повечето партии в правителството не желаят това", посочи още тя.

"Гласуването беше с огромно мнозинство в полза на присъединяването на Румъния, България и Хърватия, но решението не се взема там. Това беше политически вот, много важен политически сигнал за нас", каза държавният глава на северната ни съседка.