Пропагандна риторика на Русия. Така заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев определи вчерашното изказване на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, която нарече решението на българския парламент да предоставим военна помощ на Украйна "пореден неприятелски акт, който ще доведе до по-нататъшно влошаване на намиращите се и без това в плачевно състояние двустранни отношения".

Коджабашев припомни, че България е в списъка на Русия с т.нар. неприятелски държави още преди решението на НС за предоставяне на военна помощ, а не обратното.

"Освен това говорителят на руското МВнР заявява, че отношенията ни са в най-ниската си фаза, но в същото време със своето изявление допълнително ескалира въпросната ситуация. Двустранните отношения действително са в най-ниската си фаза, по същество всяко сътрудничество де факто е прекратено", каза още заместник-министърът на външните работи и говорител.

Според него не е проява на добър тон представители на чужда държава, било то и Русия, да коментират решенията на българския парламент

"В същото време следва да подчертая експлицитно, че по никакъв начин не мога да приема, и ние като държава, обвиненията на г-жа Захарова, че София носи пълна отговорност за удължаването, ескалацията на конфликта в Украйна. Отговорност за тази война има само и единствено Русия. Позицията на България по отношение на конфликта в Украйна остава в подкрепа на Украйна и тя е последователна и много добре известна - кой е агресорът и кой е жертвата в тази война е безспорно", посочи Костадин Коджабашев.