На 5 октомври в Европейският парламент се състоя дебат за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство - зоната за пътуване без паспортни проверки. От името на чешкото председателство на Съвета на Европейския съюз министърът по европейските въпроси на Чехия Микулаш Бек обяви, че Съветът може да гласува по въпроса за приемането на България и Румъния в Шенген през декември:

"България и Румъния изпълниха необходимите изисквания, за да може Съвета да обсъди вдигането на проверките по вътрешните граници. Чешкото председателство е ангажирано България и Румъния да станат пълноправен член на Шенгенското пространство. По-конкретно - работи се по приемането на решение с единодушие на Европейския съвет през декември."

За да стане факт това тази седмица в България и Румъния се провеждат проверки от Европейската комисия и представители на държавите от Евросъюза за прилагането на законодателството за охрана на външните граници.

Шенген няма да се свива, а ще се разширява и ще включи България и Румъния, категоричен беше заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас:

"Има напредък по присъединяването на Румъния и България. Двете страни чакат решението на Съвета вече повече от 11 години, докато Комисията вече потвърди, че те напълно отговарят на необходимите условия за присъединяване. Междувременно двете страни активно прилагат разпоредбите на достижението на правото от Шенген и допринасят за общата ни сигурност по външните граници на Европейския съюз.

Искам да похваля румънските и българските ни партньори за управлението на външните граници с оглед на големия брой бежанци от Украйна. Тяхното отношение беше за пример и ни накара да се гордеем. През декември ще имаме истинска възможност най-накрая да направим тези исторически решения и гражданите на Румъния, България и Хърватия да се възползват изцяло от успеха на Шенген, като бъдем по-силни и в по-голяма безопасност заедно."

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас също така подчерта, че членовете на Европарламента през 2018-а, 2020-а и 2021-а година са призовавали България и Румъния да бъдат изцяло приети в Шенген. Очаква се по време на пленарната сесия следващата седмица също да бъде отправен нов призив под формата на гласувана резолюция. Към момента само България, Румъния, Хърватия, Кипър и Ирландия не са част от Шенгенското пространство.

Освен че българските евродепутати призоваха за незабавното приемане на страната ни в Шенген, те повдигнаха важни въпроси, които произтичат от продължаващата изолация на София от зоната за свободно придвижване.

Радан Кънев от Европейската народна партия заяви:

"Често, макар и неофициално, се споменава корупцията. По какъв начин изолирането на България и Румъния помага за борбата с корупцията? По какъв начин затварянето на нашия бизнес в тесни рамки помага на това да бъде освободен той от корупционната хватка? Не може гражданите и бизнесът да бъдат наказвани заради корупцията на своите управляващи. Гражданите и бизнесът трябва да бъдат подпомогнати. България и Румъния трябва да влязат в Шенген незабавно и трябва да получат по-голяма помощ за реформирането на службите си и на правосъдната си система, а не да бъдат изолирани."

Цветелина Пенкова от Прогресивния алианс на социалистите и демократите изтъкна:

"Насред толкова кризи България разходва оскъден публичен ресурс, за да поддържа вътрешен граничен контрол с Румъния и Гърция, вместо да пренасочи този ресурс към натоварената външна европейска граница с Турция."

Андрей Слабаков от Европейските консерватори и реформисти подчерта:

"Не се заблуждавайте - колкото повече се демонстрира пренебрежението към нашите граждани, толкова повече ще ги отблъсквате от Европейския съюз."

"България и Румъния са готови за Шенген и имат силната ни подкрепа", заяви председателят на Европейската народна партия Манфред Вебер. Фактът, че българи и румънци биват проверявани по границите определи като дискриминация председателят на групата на социалистите и демократите Ираче Гарсия, която също така изтъкна, че неприемането на София и Букурещ е в услуга на антиевропейските популисти. София инт Велд от Обнови Европа пък заяви, че се чувства засрамена, че българите и румънците получават неравноправно отношение.

"Срам ме е от правителството на Нидерландия, защото то е една от основните пречки и най-вече по вътрешнополитически причини. Спазването на европейските правила не е еднопосочна улица. Не може да има двойни стандарти. От тази позиция искам да призова премиера Рюте да спазва правилата и да подкрепи присъединяването на България и Румъния към Шенген."

Опонираха Клеър Дейли от Левите и Тинеке Стрик от Зелените с аргумента, че има данни за оказвано насилие и отблъскване на мигранти по границите и на България, и на Румъния.


Съдържанието е предоставено от европейската радиомрежа Euranet Plus, която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Материалът е продуциран от БНР и достига до вас благодарение на партньорството с Dir.bg.