България сега е в по-голяма несигурност, отколкото преди 15 години. Българските власти са пасивни пред кремълската хибридна агресия и не допринасят за колективна сигурност и отбрана в НАТО. Това каза Иван Костов, премиер на България (1997-2001 г.) на конференцията "Членството в НАТО - ключ към ЕС", организирана от Атлантическия съвет в България (АСБ). С форума АСБ отбелязва 70 години от основаването на НАТО и 15 години от присъединяването на България към Алианса. Акценти от изказванията се поместват онлайн в страницата на АСБ във фейсбук.

Иван Костов каза също, че е разрушен екипът в ДАНС за противодействие на руските служби и защитата против руската хибридна заплаха сега е непрофесионална.

Кремъл започна и ескалира конфликт с всяка от страните членки на НАТО, каза той. Костов смята, че Кремъл води дифузна война с психологически, икономически, политически и кибернетични атаки, преследва объркване, създаване на несигурност сред хората, крайната цел е противопоставяне и разцепление в ЕС и НАТО, цитира го БТА.

По думите на експремиера симпатизиращи на Кремъл псевдо-националистически партии са във властта в редица европейски държави и България е сред най-уязвимите. Той смята, че руското доминиране в медиите у нас е проблем.

Повечето от кандидатите на президентските избори през 2016 г. у нас повтаряха руските опорни точки. Единственият кандидат на тези избори, който не повтаря руските опорни точки - Трайчо Трайков - сега е подсъдим, изтъкна Костов. Според него у нас са преследвани "редица политици, работили за евроатлантичесия избор на България - Даниел Митов и Николай Ненчев".

Плевнелиев: Демократи срещу популисти

НАТО е най-силният и достоен съюз в света, отстояващ принципи. Във времена, когато Русия по всякакъв начин се опитва да дестабилизира Европа, трябва да знаем, че патриотизъм не е да развяваш чуждо национално знаме. Това заяви в изказването си Росен Плевнелиев, президент на Република България (2012-2017).

Траен устойчив мир е постижим само когато стигнем до сърцата на младите хора и когато дадем път не на интересите, а на принципите, заяви той.

Той призова "да превъоръжим Българската армия, като осъществим не само три, а всички необходими проекти". Армията да стане основен приоритет, каза още Плевнелиев.

Около нас цари нестабилност и съвсем нормално е хората да се притесняват, зависи от политиците да адресират страховете на гражданите и да ги решават по устойчив начин, а не да се заиграват с тези страхове, посочи Плевнелиев. Според него решенията могат да бъдат само глобални, независимо дали става въпрос за тероризъм, за икономически и финансови кризи, за миграция.

Когато виждаме огромното противопоставяне, което не е вече по линията леви срещу десни, а е по линия на демократи срещу популисти, когато очакваме самото сърцето на европейската демокрация да бъде превзето от рекорден брой антиевропейци, когато знаем, че идващите избори са от основно значение, зависи от всеки от нас да се изправи пред лицето на гражданите и да защитава това, което смята, че е правилно за следващото поколение, отбеляза Плевнелиев.

Русия превръща Крим в база за агресия против нас, подчерта Александър Йорданов, член на Управителния съвет на Атлантическия съвет на България. Той апелира за "превъоръжаване на българската армия, за придобиването на F-16V и за бързо освобождаване от съветската техника". Разширяването на НАТО е жизнено необходимо, каза още Йорданов и добави, че руските енергийни проекти са опасност за националната ни сигурност.

Сегашните времена: тревожни и предизвикателни

Изборът на F-16 е правилният. Това е не само най-добрият избор от техническа гледна точка, но това е и стратегически избор за стратегическо партньорство за десетилетия напред, каза на форума Н.Пр. Ерик Рубин, посланик на САЩ в България.

Посланикът на САЩ Ерик Рубин отбеляза, че сегашните времена са тревожни и предизвикателни, но има и някои положителни моменти, независимо от предизвикателствата и заплахите, пред които се изправяме. Според него отбелязването на годишнината на НАТО ни дава възможност да препотвърдим споделените ценности, а и да помислим какви успехи са достигнати, какво не е постигнато и какво все още трябва бъде направено, както и да използваме тази възможност да адресираме заплахите и предизвикателствата. 

Вижте снимки на някои от участниците в конференцията >>

Великобритания гледа реалистично на руската заплаха. НАТО трябва да работи за повишаване готовността си да противодейства на заплахите. Трябва да признаем важността на ангажимента за повишаване на разходите за отбрана, каза в изказването си Н. Пр. Ема Хопкинс, посланик на Великобритания в България. По нейните думи НАТО не е просто военна организация, тя има и политическа роля. Хопкинс изтъкна, че трябва да промотираме НАТО, да продължим да обясняваме каква е целта на НАТО, да развенчаваме митовете.

Британският посланик смята, че ЕС не трябва да дублира НАТО в отбраната.

Дори да напусне ЕС, Великобритания остава свързана и ще допринася за европейската отбрана, категорична е Ема Хопкинс.