Споделяме общото мнение, че разширяването на ЕС и НАТО със страните от Западните Балкани е ключов фактор за постигане на стабилност, сигурност и просперитет в нашия регион. Това заяви президентът Румен Радев на съвместна пресконференция в Любляна с президента на Словения Борут Пахор.

Срещата на върха в София миналата година затвърди този приоритет и имам уверението на президента на Словения, че той ще бъде поставян и отстояван и по време на Председателството на Съвета на Европейския съюз от Словения през втората половина на 2021 г., отбеляза българският държавен глава, цитиран от БТА.

Това е второ изявление на президента Радев от последните дни за ролята на НАТО на Балканите. След срещата си с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в София на 1 март Радев потвърди, че България е силно ангажирана да продължи да увеличава ролята си на стълб на сигурността и стабилността на Балканите и в Черноморския регион, като води открита, конструктивна и разумна политика и като полага усилия да развие съвременни отбранителни способности, напълно съответстващи на позицията на НАТО за отбрана и сдържане.

Българският и словенският президенти са обсъдили и предизвикателствата пред бъдещето на Европа. Нашата обща позиция и общи политики са да работим заедно за изграждане на една сигурна, солидарна и силна Европа - уверена в утрешния ден, заяви Румен Радев.

По думите му двете страни имат също огромни възможности и в областите на образованието, науката и културата. Те винаги са били свързващ елемент между нашите два народа и са допринасяли за нашето сближаване, посочи той и допълни, че тук ние ще развием още по-добри инициативи, така че да можем да увличаме нашите млади хора да учат заедно, да споделят своите идеи за бъдещето на региона и на Европа.

И Словения, и България излъчват стабилност и сигурност и водят диалог и политика на сътрудничество в интерес на сигурността и мира на Балканите, коментира Румен Радев. Точно тези усилия ни дават възможност да формираме една ефективна политическа ос между Словения и България на споделени ценности, на помирение и на ангажименти за бъдещето на нашия регион, допълни той.

Борут Пахор подчерта приятелските отношения с България

Снимка: БТА

Радев поздрави Пахор за политическата визия и воля да реализира идеята за помирение в Словения. Ние обсъдихме тази негова идея и нейната реализация по време на посещението му в София, искам да благодаря днес за възможността да поднеса венец именно на Паметника на жертвите на всички войни - това не е случайно, защото Словения е пример в това отношение, отбеляза Радев. Словения постига помирение, постига деполитизация на историята, която може да бъде негативен фактор и да влияе негативно върху съвременните обществени процеси, посочи българският президент. Напълно осъзнавам колко сложен и продължителен е този процес, но той е ключов фактор за единение около приоритети на днешния ден, смята Радев.

Българският държавен глава отбеляза, че двете страни продължават да развиват диалога и сътрудничеството на високо политическо ниво при голяма интензивност и посочи, че доказателство за това е и официалното откриване на посолство на Република Словения през миналата година. Наша обща цел е да повишим двустранния стокообмен, имаме редица възможности да го направим и все още неизползван огромен потенциал, коментира Радев. Той припомни, че вече има пряка авиолиния между Любляна и София и посочи, че това дава много по-големи възможности за туризма. Според статистическите данни след откриване на пряката авиолиния има рязко повишаване на броя на туристите - както от България в Словения, така и от Словения в България, каза Радев.

Борут Пахор подчерта приятелските отношения с България. Той отбеляза, че българският президент е придружаван от бизнес делегация и това показва по-голям интерес от страна на предприемачите от двете държави. Президентът Пахор припомни, че през юли Словения ще бъде домакин на конференция на инициативата "Три морета" и каза, че президентът Радев днес е потвърдил присъствието си и подкрепата си към инициативата.

Българският държавен глава Румен Радев пристигна днес на двудневно официално посещение в Словения по покана на словенския си колега. Той и съпругата му Десислава Радева бяха посрещнати с официална церемония от президента Борут Пахор и съпругата му Таня Печар. След това Радев поднесе венец пред Паметника на жертвите от всички войни.

Освен разговорите на държавния глава със словенския президент Борут Пахор, в програмата на визитата са и среща с министър-председателя Мариан Шарец, както и с кмета на словенската столица Зоран Янкович.

В Любляна държавният глава и съпругата му ще присъстват на прием по повод Националния празник на Република България - 3 март, даван от посолството на Република България в Словения за дипломатическата общност, изтъкнати представители на словенското общество и на българската общност.