България изпълни прекрасно и ефективно задачата си на председател на Съвета на ЕС, заяви днес председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Той определи работата на нашата страна като забележителна.

По думите на Туск срещата в София на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС и от Западните Балкани е била историческа. Най-голямото политическо постижение на председателството е срещата в София. Отначало бях скептичен, но премиерът Бойко Борисов бе оптимист и убедителен. Оказа се, че той е бил прав. Напълно ясно е защо софийската среща бе такъв успех за региона, постигнахме политически пробиви. Най-големият успех на институциите на ЕС по време на българското председателство бе моята реч при откриването на председателството в София, пошегува се Туск.

Европейската комисия е изключително благодарна за ефективната работа на българското председателство, заяви председателят на комисията Жан-Клод Юнкер. Председателството се състоя при трудни обстоятелства и се справи много добре. Беше винаги открито за предложенията на ЕК - това е най-голямото постижение, работихме като приятели. Софийската среща бе страхотна, българите промениха духа в Западните Балкани. Всичко беше наред, добави той.

Премиерът Борисов благодари на своите колеги и на всички българи, които се включиха в работата на председателството, както и на хората в София, проявили търпение към толкова много съвети и срещи. Всичко това щеше да бъде поставено под съмнение, ако на днешния Европейски съвет не бяха постигнати резултатите, да дадем перспектива на Македония и Албания, коментира той.

Постарахме се да бъдем максимално прагматични, да си поставим постижими цели. Колкото и да сме скромни, направихме добро председателство, не допуснахме грешки, дадохме добра основа на колегите от Австрия, добави Борисов.

Нямаше колега да не започне изказването си, че това е едно от най-успешните председателства, каза още премиерът пред български журналисти. Ако беше минал вотът на недоверие, въобще нямаше да сме тук. Така почнахме и така искат да завършим председателството, добави той по адрес на българската парламентарна опозиция. Много им е криво, че всички отчетоха, че дори и организационно се справихме перфектно, една кола не загасна на пътя с делегация. Всичко, което пожелахме, направихме. Завършихме с два милиарда евро повече договорени в новата финансова рамка, отбеляза министър-председателят.