Обсъдихме глобалния пакт за миграцията на ООН. Да не се присъединяваме към този пакт, е решението на правителството. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов след коалиционен съвет в Министерски съвет. Според решението на Съвета, този документ застрашава националния интерес на България.

Документът на ООН, който държавите членки трябва да обсъдят, бе на път да се превърне в нова ябълка на раздора по чувствителната тема за мигрантите. Гласове срещу приемането му вече се чуха както отляво от страна на БСП, така и от партньорите във властта ВМРО. Според хората на Корнелия Нинова подписването на глобалния пакт за мигрантите ще превърне нелегалната миграция в легална. Според ВМРО този документ е опасен и ще доведе до катастрофални последици за страната ти.

След коалиционния съвет Ангел Джамбазки заяви, че този документ би бил застрашаващ за националния ни интерес. Решението е изключително добро за България, заяви евродепутатът.

Относно протестите на майките на деца с увреждания Цветанов приповтори отново, че правителството осигурява допълнително за решаване на проблемите 150 милиона лева.

От своя страна финансовият министър Владислав Горанов коментира протестите от изминалите дни и заяви, че цена от 1000 лева за гражданска отговорност е спекулация.

По думите му на Съвета е било застъпено мнението, че по-рисковите шофьори трябва да плащат повече. Той обаче отбеляза, че наредбата на КФН, която се обсъжда, е на много ранен етап и дали ще остане в този вид, с такава ескалация на "гражданската отговорност", в зависимост от рисковото поведение на шофьорите, тепърва щяло да се анализира.

"Дебат за 1000 лв. "Гражданска отговорност - няма, и такива цени в момента няма", каза Горанов.

Финансовият министър Владислав Горанов обясни, че цените на горивата не зависят от България, защото тя не произвежда суров петрол. "Цените у нас следват тенденцията в света", каза той.

По думите му очакванията са цените на суровия петрол да се успокоят, дори да има леки намалния в следващите месеци през 2019 г. Той отбеляза, че не е изключено да се осъществи среща с петролната и газова асоциация, за да се обсъди веригата на доставки и да се докаже на българските граждани, че това са ценовите равнища, които могат да се прилагат в една пазарна икономика..

Цената на горивата не се формира от правителството или Коалиционния съвет, заяви Цветан Цветанов, който също коментира темата.

Той смята, че във вчерашния ден на протести е имало доста провокации и в не малко от случаите се е целял сблъсък между протестиращи и тези, които са блокирани на пътя.

Цветанов отбеляза, че гражданите са достатъчно интелигентни, за да преценят откъде и кой би искал и има интерес да има политическо състресение, криза или хаос.

"Всеки има право да избира какво желае - да имаме политическа криза и хаос или да имаме стабилност", заяви Цветанов.