От "Атака" предлагат Народното събрание да приеме проект на решение, с което да възложи на министър-председателя да изготви анекс към Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония. Това обявина брифинг в парламента лидерът на партията Волен Сидеров, който е и председател на ПГ "Обединени патриоти".

Предложението е внесено в деловодството на парламента с подписите на депутатите от "Атака". Сидеров заяви, че очаква подкрепа от всички партньори в голямата и малката коалиция.

"Внасяме проект за анекс към договора със Северна Македония - да запазим достойнството, паметта и историята си и да не позволяваме с тях да се спекулира. Необходимостта от него е ясна за всички. Само последният пример със спора около Гоце Делчев, преди това за Илинденско-Преображенското въстание, имаше други поводи, които внасят напрежение между двете страни. Какво казваме с този анекс, той е изготвен от сътрудници и юристи на партия "Атака". Най-важното е, че историческите събития и личности се обявяват за общи само с решение на комисията. След което се внася една забрана тези личности и събития да бъдат употребявани от която и да е от двете страни без общо съгласие. Изброено е кои личности и събития, свързани с Първата българска империя до Крумовата династия, и след това всичко, свързано с националноосвободителната борба, борбата за обединение на българския народ. По този начин ние предотвратяваме бъдещи недоразумение или поводи за напрежение от употреба на исторически личности, събития, като започнем от цар Самуил до Гоце Делчев", мотивира се той.

Според него така се показва, че нещата трябва да се вършат на дело, а не с приказки и изявления.

В предложения текст на решение се задължава Бойко Борисов да изготви анекс към договора, с който се създава нов член 11, според който: "двете договарящи се страни ще се въздържат от всякакви спекулации и опити за обсебване и присвояване на исторически събития или личности, които са определени като принадлежащи единствено и само към историята на едната от двете договарящи се страни". Текстовете предвиждат още исторически събития и личности да се обявяват като "общи" само с решение на междуведомствената комисия между двете страни.

"Сега дойде моментът да го внесем, защото изчакахме доста време. От лятото на миналата година до днес очакваме някакво отношение към него да проявят като се започне от най-голямата - управляващата партия ГЕРБ, нашите коалиционни партньори от НФСБ и ВМРО. БСП, ДПС, "Воля" и всички парламентарни групи, трябва да изразят мнението си, защото става дума за българското национално достойнство. Става дума за това да запазим паметта и историята си и да не позволяваме с тях да се спекулира", коментира Сидиров.

По думите му моментът сега за подобен анекс е добър, тъй като в Северна Македония очакват подкрепа за членство в ЕС.

"Ние не искаме напрежение между София и Скопие, искаме добро сътрудничество", каза още Сидеров.