Няма как да приемем датата 7 октомври за съвместни чествания на Гоце Делчев. Това каза на пресконференция вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева след среща с външния министър на Северна Македония Никола Димитров, който ръководи правителствена делегация у нас.

Повод да думите на Захариева са в отговор на критиката от страна на другия вицепремиер Красимир Каракачанов, който в открито писмо заяви, че смесената комисия на София и Скопие по историческите въпроси не работи и доказателство за това е продължаващият спор за произхода на Гоце Делчев.

"Преди два дни имаше заседание на историческата комисия със Северна Македония, на което не беше постигнато съгласие около личността на Гоце Делчев. Няма как датата 7 октомври да бъде приета за съвместно честване", заяви Захариева.

Датата стана повод за коментар заради това, че тогава костите на Гоце Делчев са предадени от комунистическата власт в София на Скопие, като с честването й от страна на Македония се предявяват претенции за националната идентичност на революционера.

Вицепремиерът Екатерина Захариева допълни, че Гоце Делчев е една от личностите, които трябва да ни обединяват, а не да ни разделят.

Тя изрази надежда до края на годината комисията от експерти от двете държави, които работят по историческите въпроси, да приключи работата си успешно.

Захариева заяви, че се надява договорът да бъде изпълняван в дух на добросъседство, приятелство и сътрудничество. Трябва да се застъпим за истината и да се гарантира приятелството между двете страни, което нито една криза няма да застраши, настоя вицепремиерът.

От своя страна, външният министър на Северна Македония Никола Димитров каза, че поема отговорност да завърши с мъдрост и приятелство работата на общата историческа комисия.

Гоце Делчев може да бъде мостът, който да свърже историята и съвремието на България и Северна Македония, каза той и увери, че Северна Македония е цялостно посветена на този процес и то не само заради договора за добросъседство, а защото е важен като цяло за държавата и отношенията на Македония с България.

"Искам да апелирам за мъдрост. Когато има близост и приятелство, не трябва да се поставя ултиматум", каза той в отговор на изказването на вицепремиера Красимир Каракачанов, че България трябва да постави ултиматум на Северна Македония, че няма да я подкрепи за членство в НАТО, ако продължава да изопачава историята.

По отношение на започване на преговори за членство на Македония в ЕС и НАТО Захариева отбеляза, че вече има ратифициран протокол и България няма намерение да се отказва. Тя е сигурна, че страната ни ще има полза от членството в Македония в Европейския съюз и НАТО.

В петък стана известно, че на заседание в Скопие на междуведомствената комисия между България и Северна Македония, която трябва да изчисти историческите и образователните въпроси между двете странив, е изчистила въпроси около античната история, направена е сериозна крачка за средновековната история, както и е обсъден въпроса за общо честване на Гоце Делчев.

По-късно в съобщение до медиите ВМРО съобщи, че Скопие не иска да признае, че Гоце Делчев е българин по народност - факт, който е признат от самия него. Според Каракачанов македонските политици предлагат комисията да се обедини около решение, че Гоце Делчев е деец на македонското освободително дело, който е почитан и от народа на България, и се предлага общо честване на революционера на 7 октомври - деня, в който костите на Гоце Делчев са предадени от комунистическата власт в София на Скопие. Според Каракачанов Скопие се надява работата на общата комисия да легитимира някаква компилация от измислици, преплетени с научни факти. Затова той призова българската делегация трябва да стане от масата с всички възможни последствия за европейската и натовска ингерация на Северна Македония.

Следващата среща на българско-македонската комисия ще бъде през септември.