В Министерството на финансите ще се проведе церемонията по предаване на поста от министър Асен Василев на новия служебен министър на финансите. Двамата ще направят изявления за медиите.

Церемонията се предвижда да започне в 10:00 часа в Приемна 3 на Министерството на финансите, вход от ул. "Славянска".  Това става ясно в прессъобщение от ведомството.

На практика това означава, че Асен Василев няма да бъде министър в следващото служебно правителство, което се очакваше.

По-рано на официална церемония президентът Румен Радев ще представи структурата, състава и приоритетите на бъдещото служебно правителство. Това ще стане в 09:00 часа на 16 септември, четвъртък, на "Дондуков" 2.

Служебният министър на икономиката Кирил Петков запази мълчание до последно за новия политически проект, в който се очаква да е заедно с Асен Василев и министъра на образованието Николай Денков. Той заяви вчера: "С Асен Василев със сигурност ще бъдем част от промяната. Имал съм много положителни разговори с президента. Обмисляме с Асен Василев как да продължим с промяната. Имаме тази енергия. Обсъждаме какво и как да го направим". Днес намекна, че вече няма да е министър. 

Служебния министър на образованието Николай Денков уточни, че би подкрепил нов политически проект около своите колеги Кирил Петков и Асен Василев.

"Това, което мога да кажа днес, е, че съм дълбоко убеден, че България има нужда от промяна и то промяна в посоката, в която работят Кирил Петков и Асен Василев, и аз ще им помагам в това отношение", каза Денков. 

Именно тримата служебни министри бяха поканени в първия кабинет на "Има такъв народ", а след като Асен Василев отказа на Слави Трифонов заради факта, че ще заема друг пост, а не на финансов министър, другите двама решиха, че вървят в екип и няма да приемат персоналните оферти.

Постовете на Асен Василев и Кирил Петков вероятно ще заемат Валери Белчев, който е бил изпълнителен директор на Фонда на фондовете, и Даниела Везиева, която е била заместник-министър на икономиката.

Има вероятност постовете си да запазят министърът на вътрешните работи Бойко Рашков, министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров и министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.

Транспортното министерство е възможно да оглави Христо Алексиев - министър в правителството на Огнян Герджиков и предложен от "Има такъв народ" в първия им вариант на кабинет.

Служебният премиер Стефан Янев очаква отново той да поеме новата временна власт.

Няма изненада сред депутатите от задаващият се на политическия хоризонт нов партиен проект с участието на Кирил Петков и Асен Василев.

"Това ще се отрази великолепно на цялата политическа бъркотия, която е в момента", смята Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ! Ние идваме!".

Без притеснение посрещат появата и от ДПС. "ДПС не се притеснява от каквито и да са политически проекти", каза лидерът на партията Мустафа Карадайъ.

За "Има такъв народ" появата на още една партия е напълно нормална. "Ние не знаем, ако се появи този политически проект, за когото намеквате и за когото ние всички знаем, не знаем той как ще бъде ориентиран в политическото пространство. Но по принцип появата на нов политически субект предполага появата на нов играч на сцената, т.е. на различен от тези, които са до момента, т.е. нещо различно от статуквото", каза Филип Станев.

"Въпрос на комуникация, на техника на позиционирането е това нещо да се случи, така че да не стане преливане от едни вече мобилизирани гласове в тази посока, към друг проект, а някак си да се съвместяват подобни явяване" смята съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

ГЕРБ пък видяха дългата ръка на президента Румен Радев. "За нас това е опит на Румен Радев да разчисти терена от провалилите се партии на протеста и да ги замени с една нова формация. Те ще бъдат доведени до ръба на оцеляването след този проект", коментира Тома Бикова.

От БСП отказаха коментар.