"Не е обезпокояващо това, че има повече политически формации в дясното политическо пространство, а това, че всяка от тях иска да събира около себе си другите, което не е типичната дясна политическа логика". Това коментира пред БНР социологът доц. Антоний Гълъбов - преподавател в Нов български университет. Той обясни, че дясната политическа логика е всеки да запази самостоятелността си, но да се научи да партнира с другите.

Коментара социологът направи по повод на учредяването на инициативния комитет за партията "Републиканци за България" на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов:

"Хората, които се бяха събрали, имат разбирането за това, че е необходима по-прагматична политика. независимо от ясния анонс на г-н Цветанов, че става дума за евро-атлантически ценности, съществува разбирането, че това ще е прагматичен проект, който ще е организиран добре, и ще се опитва да постига целите си ефективно".

В предаването "Нещо повече" доц. Гълъбов прогнозира редовни парламентарни избори и посочи, че вече са дадени заявки и за други политически проекти, които ще се включат в надпреварата - КОД на Петър Москов и надграждане на движение "Русофили" на Николай Малинов до политически субект.

"Картината ще бъде доста разнообразна", каза той.

Доц. Антоний Гълъбов посочи, че е необходим дебат за това какъв тип произвежда Конституцията, защото, според него, тя произвежда премиерска, а не парламентарна република.

Той определи опита за фокусиране на общественото внимание върху машинното гласуване като опит да бъдат заблудени гражданите:

"Машинното гласуване няма да гарантира нищо повече от това да намали малко броя на грешките, които допуска самият избирател". Гълъбов уточни, че не става дума за машини за броене на вота, а само за машини за гласуване. "Има опит за игра с публиката", коментира той.

По думите му най-големият проблем е мотивирането на избирателите.

Социологът коментира освобождаването на президентския началник на кабинета Калоян Методиев и появилото се обяснение, че той е приел покана да присъства на тържество от Корнелия Нинова:

"Ако това е наистина причината, това потвърждава амбицията на Румен Радев да се еманципира от БСП напълно и да изземе лидерската позиция в това пространство".