Решението няма как да бъде взето лесно, но съм го взел осъзнато, лично аз и след време, което аз поисках да ми бъде отредено, за да мога да помисля и да преценя ситуацията. Всичко се случи миналата седмица, имах лична среща с господин Борисов и получих покана да бъда кандидат за кмет на ГЕРБ. Това заяви пред журналисти журналистът Антон Хекимян, който заедно с представители на партията дойде в Общинската избирателна комисия (ОИК) в София на "Московска" 33, за да внесат нужните документи.

По думите му, той разбрал от лидера на ГЕРБ, че партийните структури са издигнали номинацията му за кмет на столицата. Хекимян е получил уверение, че ще може самостоятелно да взима решенията си, обсъдени са екип и стратегия, с които ще се работи София да изглежда още по-добре.

Антон Хекимян, който преди дни подаде оставка като директор на новините в bTV, заяви, че целият му живот е минал пред камерите и няма какво да крие. 

"Целия си път съм извървял пред обектива и като публична личност никога не съм имал какво да крия. Не смятам, че когато стоиш пред камерата, имаш какво да криеш, ти носиш отговорност към хората. Аз съм се съобразявал с всичко, което трябва да запази моето добро име като журналист. От 20 години живея в София, през цялото това време като журналист съм критикувал, осъждали сме действия на Столичната община, търсили сме решения и начини за това проблемите на гражданите да бъдат решени. Имал съм лично отношение и коментар към всеки един казус, който се е случвал. Визията ми за София е столицата ни да бъде още по-модерен град, по-зелен град и отворен към инвестиции, към младите хора, но преди всичко слагам като акцент образованието. Защото то ще донесе още повече потенциал на града и кадри и ще го развие. Получавайки предложението да бъда кандидат на ГЕРБ си дадох сметка, че искам да продължа да работя за обществото. През целия този път съм го правил и смятам, че мога да го правя, просто от другата страна", обясни Хекимян.

Той смята, че шансовете му срещу кандидата на ПП-ДБ Васил Терзиев са огромни, но подчерта, че по време на кампанията ще бъде себе си и ще бъде близо до хората.

"Основната ми мотивация е да направя най-доброто за себе си, за гражданите и за себе си като гражданин. Първото, което ще направя е да инспектирам всички ремонти, но първо нека да спечелим", добави кандидатът на ГЕРБ за кмет на София.

В отговор на въпрос дали е подчинявал редакционната политика на телевизията на партийни интереси, Антон Хекимян отговори: 

"Сигурен съм, че това е основното съмнение, но дори като въпрос е обидно. През целия си път съм стоял твърдо зад принципите на журналистиката. И мога да ви погледна всеки един от вас в очите. Не съм се съобразявал с никого, защото едно такова съобразяване после ти се изписва на челото. Аз съм човек, който трудно крие емоциите си и сега съм развълнуван, не притеснен". 

По думите му, ако човек се фиксира само в ремонтите на жълтите павета, които и на него не му харесват как са подредени, няма да види цялостната картина.

"Нека да погледнем картината отгоре и да видим колко много е направено за този град. Аз помня София от 2003 г. със сините спирки, с гащите, които се продаваха по "Витошка", с дупките по пътищата и разбитите булеварди. Аз не пътувам по разбит булевард в момента и считам, че ако трябва да сме честни, трябва да признаем и доброто, което е направено за града", добави той.

По-късно в свой пост в профила си във Фейсбук Антон Хекимян изтъкна, че осъзнава, че обвиненията срещу него с обявяването на кандидатурата му се отразяват на журналистите от БТВ Новините.

"Никой не трябва да има съмнение, че журналистите в този нюзрум са достойни, свободни и независими хора! Те го доказват всеки ден с работата си", добави той.

Антон Хекимян е роден на 22 май 1984 г. в Стара Загора. Майка му е българка, а баща му - арменец. Завършва езиковата гимназия "Ромен Ролан" в Стара Загора с немски и английски, и "Журналистика" в Софийския университет "Св. Климент Охридски", сочи справка на отдел "Справочна" на БТА.

Още като студент започва работа в телевизия бТВ, където през годините е стажант, репортер, редактор, водещ. От 2004 г. е репортер в сутрешния блок на телевизията. През септември 2013 г. става водещ на съботно-неделния сутрешен блок "Тази събота и неделя". На 2 юни 2014 г. става водещ на сутрешното предаване "Тази сутрин" на бТВ. Антон Хекимян е директор на отдел "Новини, актуални предавания и спорт" на bTV от края на 2020 г. На 23 септември 2023 г. "бТВ Медия Груп" (bTV Media Group) обявява, че приема с незабавен ефект оставката на Антон Хекимян, директор "Новини, актуални предавания и спорт", вследствие на неговото решение да продължи в друга професионална посока.