От обявяването на доклада на Европейската комисия по новия европейски механизъм, аз твърдо застанах на позицията, че той е обективен. От една страна признава реформите, които правителството прави през последните години, но от друга страна посочва какво още да направим. Това заяви в студиото на "Панорама" министърът на правосъдието Десислава Ахладова по повод евродоклада за върховенството на закона у нас.

Според правосъдния министър в период от 5 години страната ни последователно изпълнява препоръките на Венецианската комисия. По думите ѝ докладът в общата си част критикува голяма част от държавите, затова и според Ахладова фокусът не е върху България, върху корупцията в България, върху правосъдната система на България.

Не съм съгласна, че критиките към България са повече, отколкото към другите страни. Критикуват се държави като Малта, Кипър, Люксембург, Хърватия. И във всички тези държави също има какво да се желае, категорична бе тя.

ЕК акцентира върху сфери, приоритетно насочени да гарантират върховенството на правото в ЕС, тези области съвпадат с приоритетите на правителството. ЕК на първо място приветства реформата на антикорупционното законодателство и институционалната рамка в България, която доведе до подобрено сътрудничество, добави Ахладова.

Правосъдният министър даде и пример относно правосъдната система.

В Ирландия в края на 2019 г. е създаден независим съдебен съвет. Откога ние имаме независим съдебен съвет - 2015 г.-2016 г., с измененията на Закона за съдебната власт, заяви тя.