Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, депутатът Десислава Атанасова и евродепутатът Емил Радев заявиха, че докладът на ЕК за върховенството на закона е обективен и положителен. Това стана на извънреден брифинг минути след анализа на БСП, които са на противоположното мнение. 

По думите на Дариткова, страната ни е спомената едва на 10-а страница на доклада и заедно с други страни ЕК посочва, че "има области, в които трябва приоритетно да насочваме действията си към спазване върховенството на правото на ЕС".

"Тези области съвпадат и с набелязаните приоритети на правителството, а и отговарят на инициираните в началото на годината разследвания за корупция по високите етажи на властта", обясни Даниела Дариткова. Докладът на ЕК, по нейните думи, "оценява усилията на правителството в борбата с корупцията".

Дариткова добави, че българските институции са "решени да се справят с този световен проблем".

"ЕК констатира, че българското законодателство предоставя основните правни гаранции за защита и дейност на журналистите и медиите. Правителството потвърждава вече поетия ангажимент за гарантиране на върховенството на правото в България като член на ЕС и готовността на страната ни за активно участие в диалога за върховенството на закона и правото", допълни тя.

Десислава Атанасова от своя страна потвърди: ‚Докладът е положителен и обективен за България, а специално внимание в него е обърнато на противодействието на корупцията".

Според нея ЕК акцентира, че има много добро сътрудничество между българската държава, правителството и НС.

Атанасова съобщи, че е с цел следване на препоръките на Комисията председателят на НС Цвета Караянчева е изпратила специално писмо, че се подготвят промени в Конституцията, които да гарантират на българските граждани, че ще има още по-голяма независимост в съдебната система.

Относно темата противодействие на корупцията, депутатът от ГЕРБ отбеляза, че сравнителният анализ показва, че България е една от страните, които приемат най-адекватни мерки за отправените препоръки. Според Атанасова, се подчертава, че има добро взаимодействие между съдебната и изпълнителната власт и са предприети действия в тази посока.

"За първи път след 30 г. демокрация са повдигнати обвинения на действащи политици, министри, зам.-министри", подчерта думите на Дариткова и тя. Десислава Атанасова не пропусна да посочи, че в доклада се споменава КПКОНПИ, която е запорирала имущество на стойност 3 млрд.лв.

Евродепутатът Емил Радев пък изтъкна, че такива доклади имало за всяка държава-членка и ГЕРБ "са доволни". По неговите думи, същото докладът на ЕК е обективен и положителен, но има и "елементи, които са показали недостатъци на системата".

"Това е целта на тези доклади да не се стига до наказателни процедури или активиране на член 7", каза Радев и подчерта, че този доклад вече ще е ежегоден.

Като важни теми той отбеляза, че трябва да се променят правомощията на главния прокурор, но посочи, че страната е предприела действия в тази посока, включително и според Венецианската комисия.

Относно медиите, които са обект на критика в доклада на ЕК, Емил Радев каза, че трябва да се изгради ясен механизъм кой е собственикът на всяка медия.

В тази посока Даниела Дариткова добави, че ГЕРБ е единствената партия, която няма собствена медия и държи на отчетността и собствеността на медиите, а относно независимостта на съдебната власт "ще приемат съответните законодателни промени".

Евродепутатът Емил Радев на последно място добави, че е имало изслушване пред зам.-председателя на ЕК Вера Йоурува, на което тя е казала, че България е изпълнила всички препоръки, но се чака мнението, както на ЕП, така и на Европейския Съвет.

По думите му обаче страната ни е вързана с Румъния, а тя не е изпълнила последните препоръки и не е готова за свалянето на този механизъм.