"Вчерашният доклад на Европейската комисия за върховенството на закона в България е критичен колкото за нас, толкова и самокритичен за ЕС, защото е самопризнание за дългогодишен провал в борбата срещу корупцията". Това заяви държавният глава Румен Радев, който присъства на откриване на учебната година във Великотърновския университет.

Според президента продължаването на Механизма за сътрудничество и проверка, дори и под различна форма, е доказателство, че правителството не получава европейска индулгенция, именно заради провала си с корупцията.

"Моята признателност и подкрепа е за всички граждани, които спряха да чакат констатации и решения отвън за справяне с политическата корупция, с лошата медийна среда, с олигархичните зависимости, с безконтролността на главния прокурор и се борят така, че да си върнат държавата", добави Радев.

Той коментира и вчерашното искане на Съюза на съдиите, който призова ВСС да освободи главния прокурор Иван Гешев.

"Системното погазване на закона и обществения интерес от страна на главния прокурор в неговия стремеж да пази на всяка цена правителството и определени олигарси и да атакува неудобните, уронва устоите на правовата държава и изисква реакция от цялата правосъдна система", смята Румен Радев.

Той посочи, че ветото, което е наложил за Избирателния кодекс, вероятно ще бъде преодоляно, въпреки основателните мотиви. Той подчерта, че ветото трябва да бъде подкрепено от опозицията. "От начина по който гласуват партиите в парламента, ще покажат дали са опозиция или не", допълни още държавният глава.