Докладът на Европейската комисия за върховенството на закона в България е обективен и полезен. Това заяви по време на брифинг в парламента Йордан Цонев, заместник-председател на ПГ ДПС.

Цонев отбеляза, че интерпретациите на доклада от страна на останалите политически сили е изглеждала като "изгубени в превода", още повече, че официалният превод на български език все още не е излязъл.

"Ние се опитахме да направим обективен прочит", каза Цонев. Колегата му Хамид Хамид допълни, че ГЕРБ са прави в това, че има много положителни похвали, но и колегите им от БСП също били прави, че докладът съдържа много сериозна критика по темите, свързани с борбата с корупцията и реформата в съдебната система.

Хамид бе категоричен, че подобни формати на взаимодействие с европейските институции са полезни и градивни. Според него е необходимо време, за да могат новите текстове, свързани с промените в съдебната система от 2017 г. да заработят.

"Аз съм оптимист, че добрите резултати ще дойдат, просто е нужно време", каза Хамид. Относно контрола на главния прокурор, Хамид посочи, че е създадена законодателна база за обществен контрол, която предвижда отчет на главния прокурор за движението на делата пред Народното събрание.

Хамид бе категоричен, че докладите по Механизма за сътрудничество и проверка трябва да останат докато има критика в тях.

Йордан Цонев припомни принципната позиция на ДПС, а именно, че независимостта на съдебната власт е изключително важно условие, затова, тя да функционира добре.

По отношение на борбата с корупцията Хамид каза, че законодателната власт е направила доста сериозна законодателна база. "В зависимост от изпълнението на тази законодателна база смятаме, че резултатите ще дойдат", увери депутатът.

Йордан Цонев открои и темата, свързана със свобода на медиите и свободата на словото у нас. Той припомни внесения от ДПС законопроект, засягащ прозрачността на собствеността на медиите и постави въпроса, как се изпълнява този закон.

"Ако има някакви критики по отношение прозрачността на собствеността, те не могат да бъдат отправяни към законодателя", категоричен бе Цонев. Той допълни, че и в закона за осветляване на офшорните компании се съдържала изрична забрана медиите да са собственост на офшорки. Като пример за неизпълнение на законодателството, той открои факта, че една от най-голямите телевизии у нас все още е собственост на офшорна компания.

Възмутени сме от ситуацията на журналистите в Народното събрание и това е още един повод за оставката на Цвета Караянчева, каза Хамид Хамид, отговаряйки на въпроса за новия начин на комуникация между медиите и народните представители. 

Йордан Цонев допълни, че този въпрос е бил решен вчера. Ще се върне старият режим, който беше в предишната сграда на парламента. ДПС никога не е имало проблем с комуникацията с журналистите, каза Цонев и допълни: "Ние сме открити във всеки един момент". 

Парламентът вече е приел най-важните стъпки в посока прозрачност на собствеността на медиите, отбелязаха от ДПС. "Как се изпълнява този закон трябва обаче да питаме изпълнителната власт. Ако има критики за прозрачност на собствеността тя не трябва да се отправя към законодателя", каза Йордан Цонев и добави, че през 2013-2014 г. ДПС е внесло законопроект, в който офшорните компании имат изрична забрана да притежават медии. "Все още най-голямата телевизия е собственост на офшорна компания. Не законодателят прилага закона. Защо той не се спазва?", попита Цонев. Според него от движението са направили най-много в последните години в посока прозрачност на собствеността на медиите.

На въпрос, че в доклада на ЕК се посочва, че у нас няма закон, който да забранява политици да притежават медии и дали се мисли в посока ограничаване на тази възможност, от движението отвърнаха, че биха могли да помислят за такъв закон.

"Бихме могли да помислим в тази посока. Но в цяла Европа има медии, които са собственост на политици. Веднага мога да дам пример със Силвио Берлускони в Италия. И още нещо евродокладът посочва, че в България няма такова законодателство, но не отбелязва, че има нужда от такъв закон, но ние бихме помислили в тази посока", отговори Йордан Цонев.