Ако в неделя останем по домовете си, няма да изградим модерна и европейска България, заяви от парламентарната трибуна съпредседателят на Синята коалиция (СК) Иван Костов. Според него гражданите трябва да отидат до урните, за да скъса държавата с "колониалните зависимости от съветското минало".
"Ако останем по домовете си в неделя, няма да спрем сдушилите се българска и руска енергийни мафии. Влязохме в битката, за да отстояваме принципите си, да разобличим лъжите и да разкрием пред хората "колосалната корупция на тройната коалиция в проекта "Белене", посочи Костов, цитиран от БТА.

Схватката изглеждаше като библейската притча за малкия Давид срещу гиганта Голиат. Със скромната си кампания и оскъдни средства се изправихме срещу многомилионната пропаганда, субсидирана вече 10 г. от енергийните олигарси, каза Костов. Нашето "не" набра бързо сила, а представителите на БСП стигнаха до истерия с лъжите си за Белене, заяви съпредседателят на СК.

Според сините "политическото салто" на ГЕРБ от позиция "за" в "не" на проекта "Белене" в средата на кампанията, е без аналог в демократичната ни история.

Костов добави, че днес не достигат точно гласовете на разколебаните, за да "надделеем в схватката, която само преди месец изглеждаше обречена".
Той призова хората да загърбят политическите си пристрастия и съмнения и да гласуват в неделя "против цялата измама, наречена Белене".

Сега имаме шанс България да излезе от колониалната схема, заяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров в декларация от парламентарната трибуна. Според него има световна върхушка, която се прави на господар на света и тя решава кои страни да бъдат колониални и кои да имат висок стандарт на живот. България беше предвидена да бъде мизерстваща държава и по тази причина не трябваше да има ядрена енергетика, каза Сидеров.

Убийството на ядрената енергетика започна със затварянето на блокове на АЕЦ "Козлодуй", смята Сидеров. Според него загубите от това са 20 млрд. лева. Няма отговор защо бяха запечатани урановите ни находища, които могат да ни стигнат за 250 години, не можем да използваме златните си находища, не трябва да имаме заводи за мотокари, химия и електроника, коментира лидерът на "Атака".

Национален, а не партиен въпрос е да получат препитание десетки хиляди българи и фирми, които ще бъдат свързани с такова голямо мероприятие, каквото е АЕЦ "Белене", посочи лидерът на "Атака". Според него са абсурдни твърденията, че изграждането на централата би било трета национална катастрофа.
Това по думите му може да се обясни само с лобизъм и защита на чужди икономически интереси.

Депутатът от Коалиция за България и бивш министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров излезе с декларация, че в последните дни напрежението като че ли преминало границите на нормалното, цитира го "Фокус".
"Намерихме записка от среща през август 2009 г., на която присъстват българските министри. Там се казва, че най-вероятно България няма да е в състояние да изпълни финансово проекта, но би могла да участва с някаква подкрепа. Това означава „вървете си”, няма да правим „Белене”. Доклад на HSBC казва, че недостиг на електроенергия ще има в България през 2020 г., през 2020 г. ще има дефицит на електроенергията в размер на 30 хиляди милиарда. Цената на атомната електроцентрала е потвърдена от HSBC", коментира той.
Овчаров показа няколко документа в книга, издадена от БАН, като в извода накрая на книгата пише: „Под площадката на АЕЦ „Белене”, или в близост до нея, няма следи от активни разломи. От тази гледна точка площадката отговаря на всички изисквания. Проучването е изпълнено по поръчка на правителството на СДС през 2000 г.”.

Депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев отговори на декларацията, че за 4 г. „Росатом” е поискала от 4 до 6,3 милиард евро и това е едно огромно годишно оскъпяване, каза Червенкондев. "На 27 януари трябва да изберем верния път. Единият път е поредното добро намерение АЕЦ „Белене”, което ще струва на българските граждани десетки милиарди левове, вторият път са магистрали, спортни зали, сгради, опери, театри, построени с пари от европейски проекти", обясни Червенкондев.
По негови думи, с всеки изминал ден, когато се работи по проекта „Белене”, цената на тока ще поскъпва драстично. 
Немската RWE, HSBC, че дори и руски светила доказаха, че токът, произведен от АЕЦ "Белене" ще бъде 3-4 пъти по-скъп от "Козлодуй", продължи с контрааргументите Червенкондев.

БСП обичат да гледат на всичко в Българя с розови очила и през тях им се привиждат 60 000 работни места, ако се строи централата, добави той. Реалността била между 5 и 6 хиляди заети и то временно.