21 артилерийски салюта и камбанен звън отбелязаха началото на втория мандат на държавния глава на официална официалната церемония по встъпване в длъжност на площад "Св. Александър Невски".

Вижте снимки >>

Церемонията започна в 11 часа. Румен Радев прие рапорта на началника на почетния гвардейски караул, поклони се пред националното знаме, обходи строя и поздрави гвардейците. След като поздрави почетния караул и приеме строя, Румен Радев произнесе слово.

Президентът заяви, че години са били посветени на битката за законност и демокрация. Работил е за единение, а гласовете са показали, че обществото ни трябва да се раздели с част от наследеното минало.

"В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя, ще отстоявам суверенитета, закона, сигурността и справедливостта, защото това е нашата дългосрочна и неотменна мисия, каза президентът Румен Радев.

Снимка: БТА

Политическата промяна е само първа крачка, чакат ни още много изпитания и се надявам цялото политическо поколение да го осъзнава, посочи той.

Хората потвърдиха пътя, от нас се иска да го положим. И когато мислим, че ни е най-трудно, нека не забравяме, че не са много държавите, съхранили своето име, вяра и език през ветровете на историята. Ако днес България е една от тях, то е защото нашият народ е изпитал и осъзнал необходимостта от единството на меч, дух и слово, посочи президентът.

Снимка: БТА

Румен Радев е убеден, че можем да постигнем целите си, само ако обществото ни остане единно във волята си за реална промяна и напредък. Вярвам, че хилядолетната държава на духа е жива в България и тя ще вдъхновява и чертае пътя ни напред, каза президентът.

Той отбеляза, че първият им мандат с вицепрезидента Йотова е минал в изтощителна борба, но хората са подновили пакта на доверие, от който черпят сили и благодари за подкрепата.

Пет години посветихме на битката за законност и демокрация. Призовавах и работех за единение, каза президентът. Той посочи, че са го упреквали, че разединява, но гласовете на гражданите недвусмислено са показали, че обществото ни иска и трябва да се раздели с част от наследеното минало.

Снимка: БТА

Победихме с общи усилия, извадихме обществото от апатията, върнахме на хората честните избори, а на парламента - възможността да реформира отхвърления управленски модел, да укрепи държавността, да пребори корупцията, да съживи демократичните институции, заяви държавният глава. Народът се произнесе и днес знаем около кои принципи градим единството си - тези за законност, справедливост и просветеност, за истинско европейско развитие на България, каза Румен Радев.

Той посочи, че в идните години ще бди страната да не се отклони от пътя, ще отстоява суверенитета, закона, сигурността и справедливостта, защото, по думите му, това е дългосрочната и неотменна мисия.

"Чакат ни още много изпитания и се надявам цялото ни политическо поколение да го осъзнава. Хората потвърдиха пътя, от нас се иска да го положим. И когато мислим, че ни е най-трудно, нека не забравяме, че не са много държавите, съхранили своята вяра, име и език през вековете на историята. Ако днес България е една от тях, то е защото нашият народ е изпитал и осъзнал необходимостта от единството - на меч, дух и слово. Убеден съм, че можем да постигнем целите си, ако обществото ни остане единно във волята си за реална промяна и напредък. Вярвам, че хилядолетната държава на духа е жива в България и тя ще чертае пътя ни напред", каза още Румен Радев

Президентът припомни заявеното в началото на първия му мандат, че за него не е важно колко време ще бъде президент, а какъв президент ще бъде и посочи, че това убеждение го е мотивирало и в най-трудните моменти да не прави компромис с принципите си и да остане на страната на хората. Ще продължа да бъда президент на всички български граждани, независимо от партийна принадлежност, етнос и религия, да отстоявам правата и интересите и достойнството на своя народ, каза президентът Румен Радев.

Вярвам, че заедно ще продължим да градим свободна, демократична, просперираща и модерна държава, заяви държавният глава.

Снимка: БТА

След словото на президента последва химна на България. 21 артилерийски салюта и камбанен звън отбелязаха началото на втория мандат на държавния глава.

След това президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха венци пред Паметника на незнайния войн.

Снимка: БТА

Церемонията завърши с тържествен марш на почетния караул.

Снимка: БТА

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова запалиха свещи в църквата "Света София".

Сред присъствалите на церемонията бяха председателят на парламента Никола Минчев, премиерът Кирил Петков, министри, депутати, висши военни, висши магистрати, духовници, Симеон Сакскобургготски, съпругата на държавния глава Десислава Радева, дипломати, граждани.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

След церемонията президентът и вицепрезидентът се отправиха към "Дондуков" 2. Те влязоха през шпалир от гвардейци пред Парадния вход.

След официалната церемония по встъпване в длъжност за втория си мандат, президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова се отправиха към "Дондуков" 2. Шпалир от гвардейци и граждани ги посрещнаха пред Парадния вход на президентството за началото на втория им мандат

Снимка: БТА

Пред президентството Румен Радев и Илияна Йотова бяха посрещнати от десетки граждани, които ги поздравяваха, снимаха се с тях и разговаряха.

Снимка: БТА

С каква заявка влезе в политиката Румен Радев

Румен Радев влетя в политиката непознат за широката аудитория, но добре известен на всички, свързани с армията. Започва работа като младши пилот в авиополк в Равнец, стига до командир на ВВС. Летец-пилот, първи клас, припомня БНТ.

Спечели симпатиите на хиляди, когато на авиошоу с МиГ-29 изпълни фигурите от висшия пилотаж Кобра и Камбана.

"Професия, в която можеш да работиш на ръба на възможностите", каза Румен Радев.

Напусна армията заради конфликт с военен министър за охраната на въздушното ни пространство. Влезе в битката за президентския пост, поканен от лидера на БСП Корнелия Нинова и издигнат от Инициативен комитет. Спечели вота с внушително мнозинство.

"Това е началото на най-важната мисия в моя живот - да работя за сигурна, благоденстваща и мирна България", заяви Румен Радев.

Бойко Борисов подаде оставка като премиер заради изборната загуба. Още с встъпване в длъжност Румен Радев назначи първото си служебно правителство, начело с Огнян Герджиков.

"Ще следя отблизо за нулева толерантност на служебното правителство към случаите на корупция", отбеляза Румен Радев.

"Всички добри неща ще бъдат надграждани, но и допуснатите грешки ще бъдат поправени", допълни служебният министър-председател Огнян Герджиков.

След парламентарните избори Борисов сформира трето правителство. А какви изтребители да се купят за армията беше първият сериозен сблъсък между президент и управляващи.

"Води се тази битка, макар че не смеят официално да я обявят, но считайте, че щом като я търсят ще я получат", добави Румен Радев.

След дълга сага - наложено и отхвърлено вето, страната ни купи американски изтребители Ф-16. А напрежението между президента Радев и премиера Борисов започна да набира скорост.

"Имал ли е и продължава ли да има общи бизнес интереси с г-н Пеевски? Разпределял ли е и продължава ли да разпределя обществени поръчки в интерес на г-н Пеевски?", поясни Румен Радев.

"Ако има каквито и да било данни за мой бизнес, защото това е абсолютна лъжа, за нещо общо, което да съм направил с Делян Пеевски, го моля незабавно днес да сезира прокуратурата", допълни Бойко Борисов.

Румен Радев отказа да подпише указ за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор.

"Издигането на един единствен кандидат не само, че я лиши от състезателност, но и отнема от престижа и легитимността на бъдещия главен прокурор, така необходими за неговата не лека и отговорна мисия", заяви Румен Радев.

ВСС повторно подкрепи Иван Гешев и президентът издаде указ за назначаването му. В разследване срещу командира на ВВС прокуратурата обяви, че е установена съпричастност и на Румен Радев. Главният прокурор попита КС - дали президент и вицепрезидент може да бъдат разследвани. Пуснаха записи, в които се чува гласът на държавния глава.

"Аз съм убеден, че не съм вършил нищо нередно. От главния прокурор очаквам старание и в реалната борба с корупцията там, където тя има най-голяма хранителна среда - крупните обществени поръчки, напоследък и големи проекти без обществени поръчки", каза Румен Радев.

На 4 февруари 2020 година Румен Радев сне доверието си от правителството на Бойко Борисов.

"Официално снемам доверие от правителството, което не действа в интерес на българските граждани и носи отговорност за острата криза в нашето общество", заяви Румен Радев.

"Той не ни е избирал. Как ще свали нещо, което няма", коментира Бойко Борисов.

Президентът обвини премиера, че използва службите за политически цели. В публичното пространство изтекоха аудиозаписи и снимки от спалнята на Бойко Борисов. Той ги определи като фалшиви и видя намеса на президента с цел предсрочни избори и служебно правителство.

"Президентът Радев си позволява да вдига дрон и да ме снима", каза Бойко Борисов.

"Моят дрон е толкова добър, че може да влиза в спални, да прави записи, да отваря чекмеджета и да ги тъпче с пачки евра. За мен това е параноя", заяви Румен Радев.

Прокуратурата влезе в президентството за обиски и арести. Това отприщи протест в подкрепа на държавния глава. Румен Радев и Илияна Йотова слязоха при недоволните.

"Не на страха. Ще си върнем България! Мутри вън!", заяви Румен Радев.

Радев и Борисов разменяха крошета по много теми, включително и за мерките за ковид пандемията. В началото на петата година от мандата си Румен Радев призова за демонтаж на порочния управленски модел и обяви:

"С г-жа Йотова считаме за наш дълг да обявим още сега намерението си да се кандидатираме за втори мандат като президент и вицепрезидент на България", каза Румен Радев.

Редовните парламентарни избори подредиха 45-ия парламент, който просъществува броени дни. Президентът назначи втория си служебен кабинет, начело със Стефан Янев. Определи го като правителство на демократичното единодействие, от което очаква:

"Да направи първата крачка към укрепване на държавността, да даде увереност на българите, че страната може да се управлява почтено, прозрачно и отговорно", заяви Румен Радев.

46-ото Народно събрание също не излъчи правителство. Така новият служебен кабинет на Стефан Янев смени стария с малки промени. Обтегнаха се отношенията на президента и с ДПС. Румен Радев и Мустафа Карадайъ си размениха остри реплики за канадското гражданство на Кирил Петков и коя е родината на лидера на ДПС.

"Аз веднага се срещнах с г-н Петков и го запитах - вие ще ми кажете ли коя е вашата родина-майка? И получих абсолютно еднозначен отговор - България. Вие г-н Карадайъ ще ми кажете ли коя е вашата родина-майка?", попита Румен Радев.

"Моята родина е България!", каза Мустафа Карадайъ.

Спотайваното напрежение в Корнелия Нинова изригна непосредствено преди втория тур на президентските избори. Лидерът на БСП публично се възмути, че хора от служебното правителство и Инициативния комитет на президента настояват за оставката ѝ.

"Новата президентска партия "Продължаваме промяната", които поздравявам за успеха, отне по изчисления на социолози и политолози между 10 и 15% от БСП", заяви Корнелия Нинова.

"Аз не се занимавам с политическо инженерство, нито с партийно строителство. Ако аз реша да правя партия, аз ще застана отпред. Винаги съм водил с личен пример и не мога да допусна, когато имам кауза, да изтиквам други хора напред", каза Румен Радев.

Инициативен комитет издигна кандидатурата на Румен Радев и Илияна Йотова за втори президентски мандат, подкрепиха ги ПП, БСП, ИТН, ИБГНИ. След балотаж с Анастас Герджиков, подкрепен от ГЕРБ, Радев и Йотова спечелиха вота.

"Връщането на статуквото на бял кон не се състоя", заяви Румен Радев.

47-ото Народно събрание излъчи правителство, начело с Кирил Петков, зад което застанаха ПП, БСП, ИТН и ДБ. Така приключи една година - пълна с турбулентни събития, която съвпадна и с края на първия мандат на Румен Радев. А за втория той обеща.

"С госпожа Йотова ще вложим всичките си сили, за да градим заедно с вас свободна, демократична, модерна и просперираща България", заяви Румен Радев.

Пътят на Илияна Йотова до втори мандат

И през следващите 5 години редом до Румен Радев ще бъде Илияна Йотова. Репортер, редактор, водещ, директор на новините в БНТ, депутат и евродепутат, вицепрезидент - това е само част от нейния път. През изминалите 5 години Илияна Йотова работеше активно за българските общности в чужбина, защитаваше позициите на президентската институция и подкрепяше президента в моменти на обществено и политическо напрежение.

След заявката за първи мандат дойде победата.

"Ние сме различна президентска администрация - различна, ако щете президентска двойка. Има някои насложени през годините стереотипи, които очевидно сме разрушили", заяви Илияна Йотова, вицепрезидент на България.

И започна работата. На фокус - българските общности зад граница - с техните успехи, проблеми и очаквания. Тя ги чу и даде нов импулс в работата на вицепрезидента.

"Ще трябва със съвместни усилия най-накрая да се напишат учебниците - така наречените адаптирани учебници", допълни Илияна Йотова.

Европейската съдба на Западните Балкани беше нейн приоритет. Заяви го на място - в Черна гора.

"Най-важното е политическото разширяване да не слиза от дневния ред. България е най-добрият лобист на Западните Балкани за тяхното членство в Европейския съюз", добави Илияна Йотова.

"България е една от държавите, които правилно разбира потребностите на региона", каза Андрия Николич, председател на парламентарната комисия по външна политика на Скупщината на Черна гора.

Посещенията и инициативите ѝ зад граница направиха много проблеми видими, потърсиха решения, срещнаха позиции. Пандемията не прекъсна връзката с българите зад граница. Тя премина онлайн.

Активна зад граница, активна у нас - Илияна Йотова заявяваше ясна политическа позиция, дори когато напрежението между институциите нарастваше.

"Говоря за изпълнителната власт, говоря от части и за Народното събрание - обикновено е: "Вие работите срещу нас, Вие търсите конфликта с властта" - "Не, не търсим конфликта с властта. Ние даваме другата гледна точка", заяви Илияна Йотова.

Влезе в битката за втори мандат убедена:

"Президентската институция е гарант за стабилност. 5 години ние правихме всичко пред очите на хората. Оценката ще я дадат хората", подчерта Илияна Йотова.

А победата за нея има имена:

"Аз посвещавам тази победа на моя баща, който за съжаление не е сред живите, защото той ме направи силното и смело момиче, а в политически план посвещавам тази победа на един голям българин, който пръв ни се довери преди 5 години - Стефан Данаилов", заяви Илияна Йотова.