Община Бургас и областната управа влязоха в спор има ли "фрапиращи случаи" на регистрирани лица във връзка с изборите в морския град. Вчера от пресцентъра на Областна администрация - Бургас разпространиха информация до медиите, че на 13 адреса в областта има регистрирани над 130 души. От Общината пък обявиха, че информацията съдържа неверни факти и твърдения.

Пламен Янев бе назначен за областен управител от квотата на "Продължаваме промяната", но реално е представител на коалиционния партньор "Средна европейска класа", а кметът на Бургас Димитър Николов, който кара трети мандат, е от ГЕРБ.

Областната управа сигнализира за фрапиращи случаи

На 13 адреса в Бургаска област има регистрирани над 130 души. При извършена от органите на реда проверка не са установени живеещи, а къщите са видимо изоставени или разрушени, въпреки това лицата са присъствали в изборните списъци през октомври м.г., съобщиха от Областна управа-Бургас вчера

Към момента най-фрапиращите случаи са в община Бургас. На адрес в квартал "Черно море" са регистрирани 15 души, а на адрес в квартал "Рудник" - 30. На място е констатирано, че на адресите има само полуразрушени къщи, в които не са установени обитатели. Издадени са предписания от полицията регистрациите на лицата да бъдат заличени, тъй като адресите са негодни за живеене.

По подобен начин на други 138 адреса в Бургас са регистрирани 2822 души, които също не са били установени на място след проверка.

Още в началото на тази година областният управител Пламен Янев е сигнализирал Община Бургас, която по закон трябва да заличи тези адресни регистрации, посочиха от Областната управа.

Пламен Янев коментира, че провеждането на честни и точни избори трябва да е приоритет на всички. Важно е да се прави навременна дерегистрация на лица от видимо необитаеми и разрушени къщи, защото по този начин се актуализират списъците за гласуване, каза той. Янев подчерта, че в Бургаска област проверките на адресните регистрации не са спирали, а дерегистрациите зависят от общините.

От пресцентъра на Областна управа-Бургас добавиха, че продължава активната работа по заповедта на министър-председателя в оставка за извършване на проверка на адреси с над шест лица - избиратели. Тя цели изборните списъци да бъдат актуализирани чрез дерегистрация на граждани, които не са установени на посочения от тях адрес.

Община Бургас: Това са внушения на областния управител

Община Бургас категорично възразяват срещу внушенията на областния управител на Бургас за "фрапиращи случаи" на регистрираните лица във връзка с изборите, заявиха от общината в отговор на публикувана информация за регистрирани лица в необитаеми къщи на територията на Бургаска област.

"Няма увеличение на броя на регистрираните избиратели в община Бургас от над 20 години. Припомняме на областния управител, че компетентността е задължително условие за заемането на висши държавни позиции. За предстоящите парламентарни и европейски избори няма изискване за уседналост, което показва категорично непознаване на изборните процеси и превръща позицията му в опит за манипулация на общественото мнение. През годините кметовете на визираните населени места са извършвали регистрации единствено на база на подадени документи за собственост на имот и нямат право да дерегистрират, тъй като в някои случаи адресно регистрираните са част от многочленни семейства и са малолетни и непълнолетни (които не гласуват)", пишат от Общината и отбелязват, че извършват регулярни действия по дерегистриране на лица, само ако са налице законовите основания за това.

"Община Бургас определя внушенията на областния управител на Бургас като неправомерно използване на заеманата от него държавна длъжност", заявяват още от Общината.

По време на изборите през миналия октомври бе установено, че село Сигмен в община Карнобат бе едно от селата с голям брой новорегистрирани по настоящ адрес, припомня БТА.