Гласуването тече безпрепятствено в страните с голям брой изборни секции в Европа, съобщават от Министерството на външните работи (МВнР). Най-много секции чуждестранни секции има в Турция - 166 (рекорден брой в сравнение с всички предишни избори), във Великобритания те са 126, в Германия - 77, а в Испания - 65. Общо секциите в други държави (общо 62) - са 755, като в 300 от тях се гласува машинно. 

При ниска избирателна активност протича вотът в Турция, въпреки че там има открити най-много секции зад граница. В секциите в истанбулския квартал "Авджълар", където има най-много турци с български паспорти, са гласували 400 души до 11 часа, за сравнение през ноември на първия тур гласуваха двойно повече хора.

В две трети от секциите в Турция се гласува машинно - с 220 устройства. Рекорден е и броят на предварително подадените заявления - почти 26 хиляди.

Само в района на мегаполиса Истанбул избирателите са обслужвани в 51 секции. В Бурса са разкрити 40 секции в 9 района. Според местните източници в района на Бурса има около 72 хиляди избиратели с българско гражданство.

Заради по-високият брой секции този път се очаква да няма дълги опашки пред урните, но пък прогнозите са това да доведе и до по-висока избирателна активност в Турция.  Според местните изселнически дружества пред урните може да дойдат около 100 000 души - това е повече в сравнение с предишните предсрочни избори през ноември, когато гласуваха около 90 хиляди български турци, отбеляза БНР.

По традиция напрежение в изборния ден в Турция има заради попълването на декларациите. Този път още в методическите указания е описано, че те могат да бъдат предварително попълнени и подписани.

"Около 2 хиляди сънародници са заминали със собствени средства, за да гласуват в България", заяви Хюсеин Али Йетим, председател на организацията Балгьоч в Орхангази, цитиран от БТА.

В Германия са отворили всички 77 изборни секции, като там вотът е започнал и тече безпроблемно.

Изборният ден в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия също е започна навреме. Всички 126 секции отвориха врати за българските граждани, които желаят да гласуват в изборите за Народно събрание. Деветимата регионални координатори следят в реално време усилията на всяка от СИК за стриктно спазване на срокове и изисквания.

Изборният ден започна нормално и във всичките 15 изборни секции на територията на Австрия.

Гласуването за народни представители в Белгия започна в спокойна обстановка. В страната са разкрити 15 избирателни секции, а в съседен Люксембург - две.

В Постоянното представителство на България към ЕС в Брюксел са разкрити две от изборните секции в страната.

26 са избирателните секции в Италия, като най-много са в Милано - 3, в българското училище, съобщи БНР. Само там вотът е машинен, за което са предоставени 4 машини. В останали секции гласуването е с бюлетини. В Рим има две секции в посолството на нашата страна. В останалите големи градове - като Торино, Верона, Триест, Генуа, Болоня, Флоренция, Неапол и др. - секциите са по една, така както и в други важни градове и селища във всички области без островите. В област Тоскана има отново най-много секции - 4, по 3 в Ломбардия и Лацио. Предварително са се записали да гласуват почти 1000 българи. Които не са го направили, също могат да дадат своя вот. Българското посолство в Рим, акредитирано за Република Малта, е образувало на острова две секции - в Сейнт Джулиънс и в Буджиба с предварително проявен интерес от 93-а души. Очакванията са броят на гласувалите българи в Италия и Малта да надхвърли, както винаги, този на предварителните заявления.

Българите в Испания гласуват в 65 избирателни секции в 56 населени места. Изборният ден започна в 8 ч. българско време на континента и около 9 часа - на Канарските острови. Броят секции е с 4 по-малко, отколкото през ноември 2021 година. Намалява и броят на подалите предварително заявление за гласуване. Сега те са едва 2127 - с близо 1000 по-малко от ноември и с над 2000 по-малко от изборите през юли 2021 г. Според членовете на секционните комисии това се дължи на умората сред избирателите и доказателство за това е, че на първите избори през април 2021 година заявления бяха подали почти 8000 души, но до урните стигнаха 20 309. От избирателните комисии предупреждават, че ако сега се получи същото разминаване, те трябва да се снабдят с достатъчно търпение, тъй като личните им данни ще се вписват на ръка и това ще забави процеса. За втора поредна година в Мадрид ще има 4 секции, по две в Генералните консулства в Барселона и Валенсия, както и в Палма де Майорка, Гандия, Памплона и Хатива. Отпаднаха секциите в Бенихузар, Онтинент, Арчидона и Кослада, които бяха разкрити миналата година.

Българските граждани гласуват в 25 секции в Гърция, като най-много са те в Атина - 7, които се намират на места с удобен достъп. 6 са секциите на остров Крит, където има и много туристи. По една секция има на островите Миконос, Лимнос, Родос и Кос, където се очаква вот и от туристи. Българските граждани, които са на почивка в северната част на страната, имат възможност днес да упражнят правото си на вот в Александруполис, Комотини, Кавала.

Българските граждани в Русия гласуват в посолството ни в Москва, в генералното консулство на страната ни в Санкт Петербург и в Екатеринбург. Въпреки че българското консулство в Екатеринбург беше затворено преди няколко месеца, сънародниците ни там събраха необходимия брой подписи за откриването на избирателна секция. Навсякъде ще се гласува с хартиени бюлетини. В 7 часа местно и българско време започна гласуването в избирателната секция на територията на посолството ни. Едва 37 души в Москва са подали предварително електронни заявления за гласуване. Тези, които не са го направили, но искат да упражнят правото си на вот, попълват декларации на място. Изборният ден протича спокойно, каза за БНР председателят на секционната избирателна комисия в Москва Валентин Петков. Около 50 човека за гласували до обяд момента.

Изборният ден ще приключи най-късно в секциите в Калифорния, САЩ - в 6 часа сутринта българско време в понеделник. Заради часовата разлика 55-те секции в САЩ ще отворят следобед българско време. 12 са секциите с машини. За Чикаго, където е най голямата българска общност, местата за гласуване са 8. В 5 секции там ще има машини.

Всички избирателни секции във Флорида отварят врати за изборите днес, след големият ураган, който удари щата, съобщава за БТА Bulgarica - сайтът на българите в Калифорния.

"Вчера на обяд ни пуснаха тока, можем да се движим и в неделя отиваме да гласуваме", сподели часове преди изборния ден сънародничката ни Таня Караджова, която живее в най-югоизточния щат.

"Всичките пет избирателни секции в щата Флорида ще работят утре за изборите," потвърдиха вчера в късния следобед от консулския отдел към посолството на България във Вашингтон.