Сред симпатизантите на управляващите тази оценка е значително по-висока (4.60), а сред избирателите на БСП – значително по-ниска (3.10).
Това сочат данни от национално представително проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ), съобщи “Фокус”. Проучването е проведено в периода 5-12 март, реализирани са 1214 интервюта в цялата страна.

За последните три месеца подкрепата за работата на правителството бележи спад от 6%. Към момента одобрението и неодобрението за дейността на кабинета са практически равни дялове (44%:43%). По-високо от средното одобрение за кабинета се регистрира сред заетите в частния бизнес и сред жителите на малките градове. Специално внимание заслужава фактът, че сред столичани кабинетът има изразен позитивен рейтинг (одобрението е 47%, а неодобрението – 34%).

Над 70% от симпатизантите на ГЕРБ са доволни от работата на своя кабинет.
Спадът в доверието към кабинета в национален план се обуславя от растящото обществено неодобрение към секторните политики в здравеопазването, социалната сфера и финансите.

Ако изборите за Народно събрание бяха в средата на март, много вероятно е в парламента да попаднат пет партии: ГЕРБ, БСП, ДПС, "Атака" и Синята коалиция, сочат още данните от изследването.
ГЕРБ запазва почти без промяна твърдото си ядро от изборите през 2009 г., но започва да губи част от периферните си симпатизанти – особено сред младите до 39 години и сред жителите на областните градове. Част от последните две групи избиратели в момента предпочитат да не декларират политически симпатии и така преминават в групата на политически апатичните.

Въпреки дискусиите за лидерството в БСП от НЦИОМ не регистрират признаци за сериозна вътрешна алтернатива на сегашния лидер. Сергей Станишев се ползва с одобрението на 72% от социалистите. По-назад в предпочитанията на симпатизантите на левицата остават сочените за негови опоненти Татяна Дончева с 56% и Георги Кадиев с 46%. Така идеята за смяна на лидера, поне на този етап, среща повече подкрепата на общественото мнение извън БСП, отколкото вътре в партията. Последните събития допълнително мобилизират електоралното ядро на БСП около Станишев.

В момента не съществува вероятност РЗС да попадне в парламента. Нещо повече – лидерът на партията Яне Янев губи 18 % одобрение и добавя 23% неодобрение за последните три месеца.

В същото време се регистрира известна разколебаност сред привържениците на "Атака". Сред самоопределящите се като избиратели на партията в настоящия момент обаче, авторитетът на Волен Сидеров остава безспорен.

Данните показват, че въпреки критичните настроения сред населението, в масовите представи не съществува реална политическа алтернатива на сегашното управление.