Първият министър и лидер на Шотландската национална партия Алекс Салмънд заявил днес, в деня на националния празник на шотландците, по случай публикуването на т. нар. Бяла книга, че Шотландия се готви за "исторически вот" и че съществуват реални шансове за независимост.
В началото на следващата година се очаква регионалният парламент да приеме закон за референдума за независимост, който може да бъде свикан още преди края на 2010 г. Бялата книга обаче не съдържа конкретна формулировка на въпроса "за" или "против" независимост на петмилионна Шотландия, който ще бъде представен за гласуване. Вместо това се предлагат четири варианта - от отказ от всякаква промяна на статуквото през повече автономия до пълна независимост.
Основните опозиционни партия в регионалния парламент на Шотландия ще се опитат да провалят намеренията на крайно националистическата Шотландска национална партия да отмени договора за съюз между Англия и Шотландия от 1707 г., посочва ДПА.
На днешната дата преди десет години бе поставено началото и на процеса на постепенно увеличаване на автономията на Шотландия, което доведе до създаването на регионален парламент и правителство. Автономията обхваща всички сфери на държавното управление с изключение на финансите, отбраната и външната политика.